Öt kilométeres élőlánc
2007. szeptember 6., 06:18
Szombaton a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) élőláncos utcai demonstrációt tart, amelynek végén a Kossuth téren a házelnöknek több pontból álló petíciót adnak át. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy öt kilométer hosszú élőláncot alkotnak a fővárosi Fiumei úti temetőtől a Parlamentig, az előbbi helyszínnel is jelképezve a kormány dilettáns család-, népesedés-, egészség- és oktatáspolitikáját. A Magyar Nemzet írása.

Beszédes a megmozdulás szlogenje - "A sírból is visszahozzuk a jövőt!" - , hiszen a jelenlegi kormány népesedéspolitikája nem sok jóval kecsegteti a jövő generációit. Az élőlánc a tervek szerint délelőtt tízkor áll fel, öt kilométer hosszan, a Keleti pályaudvar szomszédságában álló Fiumei úti temető és a Kossuth tér között, persze, ha kellő számú tiltakozó csatlakozik hozzá. A NOE a petíció teljes tartalmát idő előtt nem kívánta nyilvánosságra hozni, de Morvayné Bajai Zsuzsanna elnökhelyettes a következőkben foglalta össze lényegét: tiltakoznak, mert a kormány felelőtlen gazdálkodása miatt a terhekből aránytalanul nagy rész hárul a gyermekes családokra, továbbá hogy reform címen a közszolgáltatások gyors ütemű leépítése folyik.
Az elnökhelyettes asszony ez utóbbi alátámasztására felelevenítette: 2007 első felében nyolc százalékkal nagyobb a csecsemőhalandóság, mint tavaly. Morvayné Bajai Zsuzsanna kifejtette: a rossz népesedéspolitika "eredménye" már most érzékelhető, a tanulók mégis rosszabb oktatásban részesülnek, mint az előző generációk, noha a kisebb népesség és az öregedő társadalom miatt nehezebb körülmények várnak rájuk. A jelenlegi oktatás erre nem készíti föl a gyermekeket. A NOE már tavaly is szervezett a Parlament elé békés tüntetést, de amint azt Török Ádám főtitkár lapunknak elmondta, az elmúlt egy év alatt nem javult a családok helyzete, sőt egyenesen rosszabb lett. Az egyesület ezért hívja szeptember 8-án ismét az Országház elé mindazokat, akik nem értenek egyet a kormány politikájával. Tavalyi kiáltványukat Mit kíván a magyar gyermek? címmel ismét kinyomtatták, jelezve: a 2006-ban fölvetett problémák továbbra is megoldásra várnak.

Csatlakozó szervezetek

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Bencés Diákszövetség, Egészséges Egészségügyért Egyesület, Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Levegő Munkacsoport, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Írószövetség, Magyar Orvosi Kamara, Munkástanácsok, Nemzeti Pedagógus Műhely, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Szülői Közösségek.

Velkei Tamás, Magyar Nemzet

fidesz.hu