Hárman Németország ellen
2007. szeptember 6., 08:01
Letartóztattak három férfit a frankfurti nemzetközi repülőtér és a ramsteini amerikai katonai támaszpont ellen tervezett terrortámadás gyanújával Németországban. A Magyar Hírlap tudósítása.

Egy meg nem nevezett szélsőséges iszlamista terrorszervezet tagjainak vélik azokat a férfiakat, akik a gyanú szerint terrorcselekményekre készültek Németországban, s akik felett valószínűleg a szövetségi bíróság ítélkezik majd. A német államügyészség által tegnap kiadott tájékoztató szerint a rendőrség számos szövetségi államban folytatott razziát, de az eredményéről nem közöltek részleteket.

Azonnali fenyegetettség váltotta ki az intézkedést - mondta Franz Josef Jung védelmi miniszter az ARD tévétársaságnak. A három gyanúsított közül kettő német, egy pedig külföldi állampolgár - számolt be Fred Pleitgen, a CNN tudósítója. A férfiakat kedd este tartóztatták le, amikor már közel álltak a bűntény elkövetéséhez - állítja a Südwestrundfunk hírcsatorna.

Az amerikai támaszpontok ellen tervezett támadásokról az Egyesült Államok stuttgarti székhelyű európai főparancsnokságán dolgozó Jeff Gradec tábornok értesítette a német hatóságokat, de Ramstein nem vetődött fel elsődleges célpontként. Gradec tábornok szerint a hírek ellenére sem állt szándékukban a riadókészültség fokozása. A ramsteini támaszpont Frankfurttól 125 kilométerre található délkeletre, és a közép-ázsiai, illetve közel-keleti katonai utánpótlás fő bázisának számít.

A németországi letartóztatások előtt egy nappal a dán rendőrség őrizetbe vett nyolc iszlamista fegyverest, akit veszélyes robbanóanyagok tárolásával vádol. Az AP hírügynökség értesülése szerint a német és amerikai illetékesek figyelmeztetésére Németországban emelték a biztonsági készültséget. A CNN hírtelevízió nemzetközi biztonságpolitikai referense, Paula Newton úgy értesült, hogy a szakértők szorosabb együttműködést és gyorsabb információáramlást sürgetnek a támadások lehetséges célpontjául szolgáló európai bázisok között. Európa veszélyben van, nemcsak az iraki háború, hanem az afganisztáni NATO-szerepvállalás miatt is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a muszlimok egyre inkább elszigeteledődnek az európai lakosságtól - mondta Newton.

Magyar Hírlap

fidesz.hu