Körbekerített pályázók
2007. szeptember 6., 09:35
Bár még javában tart a nyilatkozatháború, hogy kell-e kerítés a Kossuth téren, a győztes pályázat készítői nem várták meg az eredményhirdetést, hanem döntöttek: nem terveztek semmiféle térelhatároló elemet. A Magyar Hírlap írása.

Már önmagában is meglepő, hogy nagyvonalúan eltekintettek a pályázati kiírás eme feltételétől, ám ennél is meghökkentőbb a bírálóbizottság álláspontja: a saját feltételét sem tartotta önmagára nézve kötelezőnek, és győztesnek hirdette ki a díszkerítés nélküli pályázatot. Nem véletlen, hogy a vesztes pályázók az óvást fontolgatják.

Esélyüket növeli, hogy a pályázati kiírás egyértelműen fogalmaz: "Az Országház előterének külső elhatárolására villamos vágányzónán belül időszakos megnyitásra alkalmas térelhatároló elem (díszkerítés) szolgáljon. A térelhatároló elem színvonalas, a környezethez illő kialakítása elsődleges szempont."

Nos, az elsődleges szempontból sokadik, sőt említésre sem méltó szempont lett, amelyről tudomást sem vett a zsűri. Érdekes módon ezt a furcsának tűnő átminősítést elfogadhatónak tartja a bírálóbizottság elnöke, Bakos Emil, a Parlament gazdasági főigazgatója is. Ő semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy a bizottság a saját maga által támasztott feltételtől eltekintett.

"Azt hiszem, önmagában a kerítés hiánya nem szolgáltatott elegendő okot ahhoz, hogy kizárjuk ezt a pályázatot. Viszont jelzésértékű, hogy nem kapta meg a győztesnek adható ötmillió forintot" - mondja Bakos Emil.

A bírálóbizottság elnöke szerint a győztes pályázatot készítő S 73 Kft. ötleteit, javaslatait szabadon felhasználhatják, akár a többi megvásárolt pályázat elemeit. A vesztes pályázók ellenben arra hivatkoznak, hogy sérült az esélyegyenlőség. A beruházás tervezett 1,2 milliárd forintos összegének több mint a harmadát is kiteheti a díszkerítés, s aki ezzel nem számolt, könnyen tehetett kedvezőbb ajánlatot. Bakos Emil nem kívánta elárulni, hogy befutottak-e már az óvások. A Parlament gazdasági főigazgatója szerint a díszkerítés utólag is beépíthető a nyertes tervbe.

Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója nem osztja ezt az álláspontot: "Egyáltalán nem mindegy, hogy kerítéssel vagy a nélkül tervezünk egy parkot. Utólag nem lehet csak úgy egyszerűen körbekeríteni. Most félő, hogy öszvérmegoldás születik."

Magyar Hírlap

fidesz.hu