Az orvostársadalom is ott lesz a civilek tüntetésén
2007. szeptember 6., 09:36
Fölszólít minden Magyarországon dolgozó orvost a kamara, hogy vegyen részt a civilek szombati tüntetésén. A testület elvárja az egészségügyi tárcától, hogy vizsgálja meg a csecsemőhalandóság növekedésének okát. A Magyar Hírlap írása.

Hosszú ideje kongatja a Magyar Orvosi Kamara a vészharangot, hogy a kormányzat intézkedései válságot okoznak a betegellátásban. Éger István elnök tegnap már azt mondta: a válsághelyzet tagadhatatlanul itt van. Mint mondta: össze kell fogniuk azokkal, akikért dolgoznak - vagyis a civilekkel. A testület ezért támogatja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szombati demonstrációját. Fölkéri a gyógyítókat, hogy családtagjaikkal, barátaikkal együtt vegyenek részt azon a megmozduláson, amelyet a NOE többek között az egészségügy szétverése miatt hirdetett. Éger István néhány adattal érzékeltette a helyzet súlyosságát: a kórházak harminc napon túli kifizetetlen számlájának összege tízmilliárd forint, az ügyeleti rendszer működtetéséhez 607 szakorvos hiányzik, s egyre nagyobb a külföld elszívó ereje.

A mentőszolgálattal kapcsolatban megjegyezte: ma már egyetlen autó leállása is csődöt okozhat. A demonstrációra minden jó érzésű embert várnak, mert "nemzeti közügyról van szó".

Mánya Kristóf, a MOK titkára szerint a csecsemőhalandóság mértéke jól jelzi minden ország betegellátó rendszerének állapotát. A kamara elvárja, hogy az Egészségügyi Minisztérium tárja föl és hozza nyilvánosságra a legfrissebb, riasztó statisztikák hátterét, a növekvő magyarországi csecsemőhalandóság minden összefüggését. Meg kell vizsgálni, hogy a döbbenetes adat mutat-e kapcsolatot például a terhesgondozással, a gyermekgyógyászattal.

Magyar Hírlap

fidesz.hu