Államközi viszály Szerbia és Montenegró között
2007. szeptember 6., 17:42
Államközi viszály alakult ki Szerbia és Montenegró között egy szerb főpap miatt, aki több mint egy hete éhségsztrájkot folytat a két ország határán.

Filaret milesevai püspök, akinek az egyházmegyéje átnyúlik Montenegróba, az ellen tiltakozik, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék ajánlására - mivel állítólag segítséget nyújtott a szökésben lévő háborús bűnösöknek - a podgoricai hatóságok kitiltották az országból.

A főpapnak erős fájdalmai vannak, segítség nélkül már nem tud mozogni, s a tíznapos éhezés miatt súlyosan leromlott állapotát populista szerb politikusok, élükön Velimir Ilic infrastruktúráért felelős miniszterrel, népszerűségszerzésre igyekeznek kihasználni.

Az Új Szerbia pártot vezető Ilic, aki Vojislav Kostunica miniszterelnök legfőbb politikai szövetségese, szerdán, hivatalos látogatásra Podgoricába menet találkozott a határállomáson éhségsztrájkoló Filarettel, majd kijelentette, hogy ha egy szerb főpap nem léphet montenegrói területre, akkor egyetlen szerb miniszternek se kell odamenni, és visszafordult Belgrádba.

Andrija Lompar montenegrói közlekedési miniszter, akivel a két országot összekötő autópálya építéséről kellett volna tárgyalnia, hiába várta. Értesítést sem kapott, hogy partnere meggondolta magát, a sajtóból értesült Velimir Ilic sajátos viselkedéséről.

Erősen felborzolta a montenegrói kedélyeket Vojislav Kostunica tanácsadója, Aleksandar Simic is, aki Filaret püspök ügye kapcsán egy "a szeparatizmus hullámának meglovaglása révén létrejött kváziállam önkényéről" beszélt. A montenegrói külügyminisztérium a legerőteljesebben tiltakozott a durva minősítés, miatt, ugyanakkor egyik magas beosztású munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a kijelentést nem tekintik a szerb kormány hivatalos álláspontjának, s nem kívánnak hosszas vitába bocsátkozni miatta.

MTI - fidesz.hu