Varga Mihály: Jelenleg reform-szélessáv van
2007. szeptember 6., 18:54
Napjainkban nem reformok zajlanak az országban, hanem stabilizálási kísérlet történik - mondta el Varga Mihály a Figyelő által szervezett gazdasági konferencián.

A Figyelő-konferenciára meghívott volt pénzügyminiszterek mindegyike egyetértett azzal, hogy szükség van Magyarországon reformokra, a négy meghívott egykori pénzügyi tárcavezető közül azonban egyedül Draskovics Tibor, jelenleg az államreformért felelős tárca nélküli miniszter volt azon a véleményen, hogy egyidejűleg kell a reformfolyamatot elindítani mind az egészségügy, mind a felsőoktatás, mind a közigazgatás területén.

Ezzel szemben Kupa Mihály, Varga Mihály és Hetényi István is amellett érvelt, hogy a kormánynak ki kellene választania egy területet, és arra kellene koncentrálnia reform-erőfeszítéseit.

Varga Mihály, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának mostani elnöke rámutatott: hasznosabb lenne a több területen megindított reformelképzeléseknél az, ha egy kiemelt területet helyezne előtérbe a kormányzat. Mint mondta, "jelenleg reform-szélessáv van, szűkíteni kellene a folyamatot, a reformok frontját, mert ha ilyen kiterjedt az egész, akkor a parton a hullámok elcsendesedhetnek".

Varga Mihály leszögezte: napjainkban nem reformok zajlanak az országban, hanem stabilizálási kísérlet történik. Kifejtette: a mostaninál jóval nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az ország versenyképességének javítására, mert a stabilizáció jelenlegi szerkezete nem jó, előbb-utóbb a versenyképességet segítő, javító intézkedésekre lesz szükség. A szakpolitikus megjegyezte, hogy az EU-s támogatásokból 2009-ig még kevés érkezik az országba, sőt addig az ország nettó befizetője lesz várhatóan az EU büdzséjének - fűzte hozzá.

MTI - fidesz.hu