Bokros: Épphogy elkerültük az államcsődöt
2007. szeptember 7., 07:58
Csak az uniós csatlakozásnak köszönhetően kerülte el Magyarország az államcsődöt - mondta Bokros Lajos a Figyelő 50. születésnapján. A volt pénzügyminiszter bírálta a Gyurcsány kormány adó-, nyugdíj-, oktatási- és önkormányzati politikáját. A hirtv.hu és a Magyar Hírlap írása.

A második megszorító csomagnak csak az elején tartunk, a kormány még nem kezdett hozzá a lényegi intézkedésekhez. Szerkezeti reformok nélkül nem hajtható végre fenntartható növekedést hozó gazdaságpolitikai fordulat - derült ki a Figyelő tegnapi konferenciáján.

A Világbank egykori igazgatója elégedetlen a reformokkal, szerinte a kormány az ugrópontoknál rendre elakad.

Bokros szerint az egészségügyi reform is megtorpant, éppen a legfontosabb lépéseket, a pénzügyi stabilitást, a minőség javítását és az esélyegyenlőséget képtelen biztosítani.

"Amíg a biztosítók között területi monopóliumoktól, ágazati szegmentálástól mentes versenyt nem csinálunk, addig Magyarországon a beteg kiszolgáltatottsága nem fog csökkenni, a szolgáltatások minősége nem fog javulni, a hálapénz nem fog eltűnni, és maguk a szolgáltatók sem fognak hatékonyan gazdálkodni" - mondta Bokros.

"A jelenlegi helyzet gyökerei a 2001-ben lezajlott gazdaságpolitikai fordulatra vezethetők vissza, amely az export visszaesését a belső fogyasztás növelésével próbálta kompenzálni" - mondta tegnap Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter. A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora szerint ez némileg érthető volt, hiszen a 2001-es globális gazdasági válság nyomán csökkentek a kiviteli lehetőségek és ez, bizonyos keretek között, ellensúlyozható is lett volna a belső fogyasztás ösztönzésével. A politika azonban nem volt hajlandó vállalni a gazdasági fejlődés lassulását. Emellett olyan túlköltekezési hullám indult be, amely nemcsak az államháztartást vitte csődközeli állapotba, hanem a piaci viszonyokat torzító támogatásokat is hozott. Ezzel a költségvetési hiány mellett a folyó fizetési mérleg is hiányos lett. Csak az uniós csatlakozás és a globális pénzpiacok pénzbősége mentette meg a csődtől az országot.

Bokros szerint a kilábaláshoz nem elegendők azok az intézkedések, amelyeket a nevével fémjelzett csomagban egy évtizeddel ezelőtt megvalósítottak. Ma már nem lehet csak a bevételek növelésére alapozni, hanem a kiadások szerkezetének átalakításával, vagyis a nagy elosztó rendszerek reformjával lehet a gazdaságot visszavezetni a tartós növekedési pályára. Ez az egészségügy, az oktatás, a nyugdíj, az önkormányzati és az adórendszer reformját jelenti. Bokros lapunknak azt mondta, hogy az egészségügy átalakítása mellett hozzá kellett volna látni a többi rendszer átformálásához is. Ezek ugyanis sok ezer szállal kötődnek egymáshoz, és nem lehet elkülönülten kezelni őket. Nem lehet tehát túlságosan előreszaladni az egyik átalakításával, ha a másik reformja reménytelenül egy helyben topog. Bokros szerint a kormány még csak az egészségügy átalakításához látott hozzá, de az eddigi lépésekkel csak az ugrópontig jutott. Minden reform igazi célját, amely a szolgáltatások minősége, az esélyegyenlőség és a hatékonyság javításában rejlik, akkor fogjuk elérni, ha a kormány dönt a több-biztosítós rendszerről.

A CEU professzora hangsúlyozta, hogy a reformintézkedéseknek szem előtt kell tartaniuk a vállalkozások gazdasági környezetének javítását is. Bokros szerint ez nem azt jelenti, hogy a többiekkel szemben különféle támogatásokkal bizonyos vállalkozói érdekcsoportoknak előnyöket biztosítanak. Az intézkedéseket mindenkinek meg kell éreznie, például az adózási és a bürokratikus terhek enyhítése nyomán. Aart Jan de Geus, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára előadásában hangsúlyozta: a reformprogramokat a lakosság általában akkor szokta elfogadni, amikor belátja, nincs más megoldás, mint a megszorítások átmeneti felvállalása a hosszú távú előnyök reményében.

Szalontay Mihály, Magyar Hírlap, hírtv.hu

fidesz.hu