Fokozott terrorveszély Németországban
2007. szeptember 7., 08:54
A biztonsági intézkedések szigorítását rendelték el Németországban, miután három, szélsőséges iszlamista szervezethez tartozó férfit tartóztattak le. A Magyar Hírlap tudósítása.

A német titkosszolgálat fél éves nyomozásának eredménye szerint a két német, és egy török származású gyanúsított amerikaiak által látogatott szórakozóhelyek, a ramsteini légitámaszpont és a frankfurti nemzetközi repülőtér ellen tervezett merényletet. A robbanóanyag-készlet alapján nagyobb pusztításra készültek, mint a madridi és a londoni támadásoké volt - nyilatkozott Jörg Ziercke, a szövetségi nyomozóiroda vezetője. A rendőrség még legalább öt embert keres. A robbantások időzítését összekapcsolták az afganisztáni szerepvállalásról szóló parlamenti vitával, s a 2001-es terrortámadás közelgő évfordulójával - állítják a szakértők. A gyanúsítottak feltételezhetően az Iszlám Dzsihád tagjai - mondta Monika Harms szövetségi ügyész. Ezt a szervezetet tartják felelősnek a 2004-es taskenti, amerikai és izraeli nagykövetségek elleni merényletekért.

Wolfgang Bosbach biztonságpolitikai szakértő szerint kritikus a helyzet, elsősorban a török bevándorlók, illetve a muszlim hitre átért német állampolgárok érezhető radikalizálódása miatt; a pakisztáni kiképzőtáborokban egyre több német nemzetiségű aktivistát tartanak számon. Amerikai értesülések szerint itt képzik ki a támadások végrehajtóit. Wolfgang Schäuble belügyminiszter szerint azonban a németországi és a dániai letartóztatottak között nincs közvetlen kapcsolat.

Speidl Bianka, Magyar Hírlap

fidesz.hu