Elérte Győrt az árhullám, estére már lezárják a budai rakpartot
2007. szeptember 9., 12:28
Győrben már több csónakház, egy part menti szórakozóhely és a városi uszoda is vízben áll. Szombat délután óta legalább fél métert emelkedett a Duna és a Mosoni-Duna vízszintje. A budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát csak késő este kell lezárni.

Vének és Dunaremete között továbbra is harmadfokú a készültség, a vízszint ma reggel 671 centiméter volt. A Mosoni-Duna Győrnél 581 centiméter, ott egyelőre még másodfokú a készültség. A szakemberek szerint késő este, vagy holnap hajnalban tetőzik a Duna és a Mosoni - Duna, addig még egy métert emelkedhet a vízszint.

Budapesten lassan nő a vízszint. A rakpartok lezárását a Fővárosi Önkormányzat illetékes szakembereinek utasítása után a közterület-fenntartók végzik. Első szakaszban a budai alsó rakpartot zárják le a Margit híd és a Mozaik utca között, ha a víz eléri a 605 centimétert. Amikor a Duna 640 centiméteren áll, az egész budai alsó rakpartot, 680 centiméternél pedig a pestit is lezárják. A szakemberek 720 centiméterrel keddre várják a tetőzést.

Ha marad ez a lassú emelkedés, akkor csak a késő esti órákban várható a budai alsó rakpart lezárása a Margit híd és a Mozaik utca között. Ha felgyorsul, akkor már délután várható a forgalomkorlátozás. Azt, hogy a többi rész lezárása mikor várható, nem lehet egyelőre megmondani, mivel ez a vízszint emelkedésének ütemétől, illetve annak változásától függ.

A lezáráskor táblákat és korlátokat helyeznek ki, hogy az autósokat tájékoztassák, illetve, hogy ne hajtsanak le az érintett szakaszokra. A nagy munka az árhullám levonulása után várja a közterület-fenntartókat: ekkor minél előbb le kell tisztítani és fertőtleníteni a víz alá került területeket, hogy a forgalmas szakasz ismét járható legyen.

MNO - fidesz.hu