Az afgán elnök incidens miatt félbeszakította a beszédét
2007. szeptember 9., 13:40
Félbeszakította beszédét Hamid Karzai afgán elnök vasárnap Kabulban, egy a fővárosi stadionban tartott ünnepségén, majd a politikust elszállították, mert a környékén lövöldözés hallatszott - közölték szemtanúk.

Az afgán televízióban azt lehetett látni, hogy Karzait, aki az elmúlt években tálib felkelők által szervezett több merényletet túlélt, az Egyesült Államokban kiképzett testőrei elvezették a stadionból. Az emberek a lövések hallatán búvóhelyet kerestek, mert azt hitték, hogy támadás érte őket.

Egy kormánytisztviselő felszólította a tömeget, hogy őrizze meg nyugalmát, mert nem lövések hallatszottak, csupán a stadionon kívül rekedt emberek dobálták meg kövekkel a stadion kapuit. Mohamed Zahir Azimi tábornok, a védelmi minisztérium szóvivője viszont azt állította: rendőrök lőttek a levegőbe, hogy a rendezvényre be nem jutott embereket távol tartsák.

Az ünnepséggel Ahmed Sah Maszúd, a nemzeti hősként tisztelt tálibellenes katonai parancsnokról emlékeztek meg, akit hat évvel ezelőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat emberei öltek meg, két nappal a szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek előtt. A rendezvényen mintegy 25 ezer ember vett részt, köztük afgán kormánytagok, külföldi diplomaták.

MTI - fidesz.hu