Árvízvédelmi készültség Óbudán
2007. szeptember 10., 13:26

Hétfőn reggel Óbuda-Békásmegyer polgármestere összehívta a kerület Védelmi Bizottságának ülését. A testület döntött a mintegy 3200 méter hosszú lokalizációs töltés kiépítéséről a Kossuth Lajos üdülőpart hosszában, mely Pünkösdfürdőtől az északi vasúti összekötő híd térségéig terjed. Kiemelt figyelmet fordítanak a Mátyás király utca és Losonc utca közötti, mintegy 1500 méteres kritikus szakaszra.

A keddig kiépített 60 cm magas töltés képes akár 780 cm magas vízszint megtartására is, azonban a testület az előrejelzések alapján csupán maximum 710 cm magas vízállással számol.

A testület elsődlegesen a polgári lakosság védelmére koncentrál, azonban homokzsákokat mindenki számára biztosítanak. Jelenleg homok és 40 ezer homokzsák áll rendelkezésre, melyet a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szállított a helyszínre. A kerület saját készleteiből további 20 ezer darabbal áll készenlétben. Kedd hajnalig szünetmentes védekezési munkálatok zajlanak az említett területen.

A Védelmi Bizottság egy felülről nyitott 8 millió forint összegű forrás megteremtéséről döntött.

Az ÁNTSZ az árhullám levonulásáig korlátozhatja az érintett szakaszon a vendéglátóipari egységek működését, illetve folyamatosan ellenőrzi a helyi vízbázis vízminőségét.

Előreláthatólag az árhullám péntekre levonul, ezt követően a készültség megszűntethető. Forgalomelterelésre nem kell számítani.

Budapest, 2007. szeptember 10.

Ambrus Balázs
sajtóreferens