Euróhamisítást akadályoztak meg
2007. szeptember 11., 06:15
Rekordmennyiségű, pontosan 8096 kilogrammnyi úgynevezett biztonsági papírt foglalt le a rendőrség a napokban egy győri garázsban, miután tetten érték az áru adásvételét lebonyolítókat. A Magyar Nemzet írása.

Hosszas nyomozás után egy győri garázsban érték tetten a Nemzeti Nyomozó Hivatal munkatársai azokat a személyeket, akik az 1995-ben eltűnt, pénzhamisításra alkalmas biztonsági papír adásvételéről tárgyaltak éppen - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány a tegnapi sajtótájékoztatón. Az ügy akkor óriási botrányt keltett a nyilvánosságban. A mostani akció során hat személyt állítottak elő, és összesen nyolc tonna, hamisításra alkalmas papírt foglaltak le, amelynek feketepiaci értéke nagyjából 125 millió forint. A rendőrfőkapitány beszámolójából kiderült, tizenkét évvel ezelőtt összesen 15 tonna biztonsági papír tűnt el, amikor a németországi gyártótól hazánkba szállították. Az úgynevezett silkeborgi papír ekkor még nem volt engedélyköteles, így bárki rendelhetett ilyen típusú árut, amelyet azután hamisításra használhatott volna.

Rövidesen hat tonna került elő az elveszett nyomdai alapanyagból Galgahévízen, ahol román zárjegy hamisítására akarták használni, az ehhez szükséges eszközöket is megtalálta a rendőrség. Később tizenhét rendőrkapitányság kisebb-nagyobb adagokban, összesen egy tonnát talált meg a biztonsági papírból szerte az országban. A most lefoglalt 735 csomaggal együtt tehát mind a 15 tonna előkerült.

Az Europol koordinálta a nyomozást, szakértőkkel és információkkal segítette a magyar nyomozókat a pénzpapír megtalálásában - közölte Salgó László, az Europol aligazgató-helyettese. Az Európai Unióban pénzhamisítási ügyekben indított eljárások közül kiemelkedik a magyar fogás. A lefoglalt papírból nagyjából 150 millió hamis eurót nyomtathattak volna, de ez a lehetőség meghiúsult. Ez a pénzmennyiség nem rengette volna meg sem hazánk, sem az EU gazdaságát, de a pénzmozgásban okozhatott volna zavarokat, állítja Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője. Amikor 1999-ben az ötezer- forintost hamisították nagyobb mennyiségben, akkor ezt a címletet ki kellett vonni a forgalomból. 2005-ben az ötveneuróst hamisították ugyanolyan papíron, mint amilyet most lefoglaltak.

Urbán Péter, Magyar Nemzet

fidesz.hu