Államférfi szólt a nemzethez
2007. szeptember 11., 06:29
A tegnapi parlamenti évadnyitót jelentős államfői beszéd teszi maradandóvá. Sólyom László felszólalása az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén minden bizonnyal jelentős polémiát indít el. Reméljük, hogy ez a vita parlamentáris eszközökkel, a demokratikus normák tiszteletben tartása mellett zajlik majd. Magyar Hírlap álláspont.

Orbán Viktor azonnal reagált az államfői beszédre a Tisztelt Házban. Biztosította az elnököt, hogy a demokráciáért és az emberi méltóságért folytatott küzdelmében számíthat a jobboldali frakciószövetségre.

Sólyom László figyelemre méltó tényekkel és érvekkel bírálta a kormányzat munkáját. Érdemes sorra venni az elhangzottakat. A huszonhárommillió románnal való fenyegetőzést tipikus szélsőjobboldali tettnek minősítette. Az államfő leszögezte, hogy Magyarországon nincs fasizmus, és nincs fasisztaveszély.

Az államfő egyértelművé tette, hogy pártok felszólítására soha nem szólalt meg, és nem is fog. A félelem eltúlzását, a pánik- és félelemkeltést káros politikai eszköznek nevezte.

Az államfő beszédében elfogadhatatlannak minősítette a holokauszttal való viccelődést, a szabadságjogok korlátozását pedig alkalmatlan eszköznek tekinti a szélsőségek elleni küzdelemben.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a békés tüntetőket és a szélsőségeseket nem szabad összemosni. Kijelentette, hogy a rendőrség megrendítően súlyos jogsértéseket követett el október 23-án. Az események miatt a szakmai és politikai felelősség azonban azóta is tisztázatlan maradt, ugyanis "...nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, s ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő". Súlyos, bíráló, mégis kiegyensúlyozott szavak. Az államfő tegnap a Parlament szószékéről megadta az alaphangot a forró őszt sejtető feszült helyzetben, amikor mindenki attól tart, hogy ismét zavargások kezdődnek.

Sajnos a kormányfő a tőle megszokott módon reagált az elhangzottakra. Az önkritika most is elmaradt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozata nem tükröz változtatási szándékot a politikájában, nem mutat semmi fogékonyságot az államfői bírálatra. Pedig az államfő beszéde a konstruktív párbeszéd nyitánya lehetne. Ha értő fülekre találna, elvezetne a közös gondolkodáshoz abban a nemzeti sorskérdésben, hogy rátaláljunk a válságból kivezető útra.

A tegnapi kormányzati reakció nem sok jóval biztat ezen a téren. Láthatóan eltökéltek a valódi reformoknak álcázott, jövőkép nélküli, megszorító politika folytatásában. Az egész társadalom érdekei ellenében mennek a maguk útján. Messzire nem juthatnak.

Magyar Hírlap

fidesz.hu