Árvíz bénította a fővárost
2007. szeptember 11., 09:48
Már vasárnap este tartósan lezárták a budai alsó rakpartot, ez elég volt a tegnap reggeli közlekedési káosz kialakulásához, de az útfelújítások is gondot jelentettek az autósoknak. A pesti rakpartot nyaldosták a hullámok tegnap délután. Az autók már a vízben gázoltak, az útszakaszt azonban csak kora este zárták le. A Magyar Hírlap írása.

Közlekedési káoszt okozott tegnap Budapesten a Duna áradása. Az útfelújítások, az iskolaszezon beindulása és a négyes metró építési munkálatai után az árvíz okozott újabb fennakadásokat a főváros útjain. A budai és a pesti rakpartot már vasárnap este lezárták, az utóbbit azonban a hétfő reggeli csúcsforgalom idején újra megnyitották, tegnap este ismét nem lehetett közlekedni rajta. Az árvíz elől a BRFK biztonságos helyre szállította a rakparton maradó autókat.

Polgár Gyulának, a Fővinform munkatársának a tájékoztatása szerint a budai rakpartot a Lánchíd és a Mozaik utca között, a Petőfi hídtól kifelé vezető szakaszát, illetve a Margit híd és Halász utca között zárták le. "Ha a vízállás meghaladja a hatszáznyolcvan centimétert, teljes hosszában elzárják mindkét rakpartot a forgalom elől" - mondta Polgár. Ebben az esetben a párhuzamos utak terhelése növekszik, Budán az Alkotás és a Fő utcán számíthatunk forgalmi dugókra. A pesti oldalon a Bajcsy-Zsilinszky úton lesz torlódás, illetve a menekülőútnak számító Váci úton, Hungária körúton és a Nagykörúton növekszik meg a forgalom. Információink szerint a Váci úton zajló felújítási munkálatokat várhatóan felfüggesztik az árvíz idejére. A Duna tetőzését a szakemberek holnapra várják hétszáztíz centiméterrel, de péntekig mindkét rakpartot elzárják a forgalom elől.

Demszky csak ajánlja a közjárműveket

Kerékpáros-útvonalon - hangzott a főpolgármester válasza a Magyar Hírlap azon kérdésére, milyen útvonalon használja ma a tömegközlekedést. A kérdés előzménye az volt, hogy Demszky Gábor az árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a budapestieket, minél többen szálljanak ki autóikból, hiszen az árvíz miatt mindkét rakpartot le kell zárni. Nehéz nap vár Budapestre - mondta, de elég lesz a BKV kapacitása, ha szükséges, több járművet helyeznek forgalomba - tette hozzá. Lapunk azt kérdezte a főpolgármestertől, ő is a tömegközlekedést fogja-e választani. Demszky Gábor igennel felelt. Erre azt szerettük volna megtudni, milyen útvonalon érkezik a fővárosba. Ekkor kaptuk a cikk első mondataként idézett válaszát, miszerint kerékpáros-útvonalon.

Azt nem közölte, hogy a kerékpárutat melyik tömegközlekedési eszközzel fogja használni. Budakesziről egyébként nincs kerékpárút Budapestre, csak a Budagyöngye bevásárlóközponttól. A Moszkva térről induló 22-es jelzésű buszjárat sem kerékpáros-útvonalon, hanem a Budakeszi úton közlekedik.

Kacsoh Dániel, Wiedemann Tamás, ZSP

fidesz.hu