Bin Laden is megemlékezett WTC elleni támadásról
2007. szeptember 11., 12:03
Újabb, Oszama bin Laden szeptember 11-éről szóló üzenetét tartalmazó videofelvétel bukkant fel az interneten. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatodik évfordulójáról emlékeznek meg kedden New Yorkban és Washingtonban. MNO összefoglaló.

Az internetre került kedden egy olyan újabb videofelvétel, amelyen Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője látható - jelentették különböző médiumok és az iszlamista internetes oldalak figyelésére szakosodott amerikai székhelyű IntelCenter nevű szervezet.

Laura Mansfield terrorizmus-szakértő a CNN amerikai hírtelevízióban elmondta: a 47 perces, angol feliratozással ellátott felvétel elején 15 percig látható bin Laden, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról emlékezik meg, és az egyik gépeltérítőt méltatja. Az al-Kaida-vezér a felvételen nem mozog, és ugyanúgy néz ki, mint a múlt héten közzétett üzenetén. Bin Laden után, a videó többi részén egy gépeltérítő, Valíd as-Sahri szerepel.

Megemlékezések a két városban

Idén először - a korábbi öt esztendő gyakorlatától eltérve - nem a Ground Zerónál, a leomlott régi, és egyben az épülő új Világkereskedelmi Központ alapjainál tartják a New York-i terrortámadás áldozataira emlékező hivatalos ünnepséget. Az építkezés miatt csak néhány száz méterrel odébb, a Broodway melletti Zucotti Parkban emlékeznek az ikertornyok összeomlásának majdnem 3000 áldozatára. Megemlékeznek a Pentagon elleni támadás áldozatairól is.

New Yorkban egyperces néma csenddel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt helyi idő szerint 8 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 14.46-kor) amikor az első repülőgép, az American légitársaság járata becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A második gép 9.03-kor (15.03) csapódott be a déli toronyba.

Szekeres is megemlékezett

A Parlamentben, az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal konferenciáján résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadás áldozataira.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy szeptember 11. minden demokratikus ország számára intő jel arra: nem abban kell bízzunk, hogy az ellenség nem fog jönni, hanem abban, hogy a felkészültünk a fogadására. Mint mondta: 2001. óta tudjuk, hogy a terrorizmus, bár nem látjuk, de ott lappang mindennapjainkban, és nem folyamatos háborút akar vívni, hanem meglepő és a váratlan támadásokat intéz, hogy senki ne érezze magát biztonságban. Hangsúlyozta: ha a terrorizmus világméretű összefogásra törekszik, akkor leküzdéséhez nemzetközi összefogásra van szükség, politikai, gazdasági és a katonai értelemben egyaránt.

A honvédelmi tárca vezetője szerint a magyar katonák azért teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, hogy nagyobb legyen a biztonság az egész világon. Emlékeztetett arra, hogy az afganisztáni magyar kontingens hat hónapra átveszi a kabuli repülőtér légirányítását, 2008. októberétől pedig a magyar katonák részt vesznek különleges katonai műveletekben is.

April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete megköszönte a magyar kormánynak az Afganisztánban teljesített hozzájárulást. A nagykövet elérzékenyülve emlékezett vissza a hat évvel ezelőtti szeptember 11-i tragédiára, és azt mondta: 2001 tanulsága, hogy a terrorizmus ellen csak globális összefogással lehet felvenni a harcot, Magyarország pedig megértette ezt a leckét.

MTI, ma.hu, MNO

fidesz.hu