Normális Magyarország: 11 évet kapott a volt MDF-es
2007. szeptember 11., 12:11
A Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában helybenhagyta a marcali önkormányzat volt MDF-es képviselőjének büntetését, akit korábban tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtottak, mert hat lövéssel végzett egy vele üzleti kapcsolatban lévő férfival. MTI tudósítás.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljárt Somogy Megyei Bíróság határozatát, és az 51 éves Szabó Gyulát emberölésben, s egyebek mellett lőfegyverrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint a főiskolai és egyetemi végzettségű agrárvállalkozó, Szabó Gyula nem sokkal a 2002. évi önkormányzati választások előtt ismerte meg a sértettet, aki ajánlószelvényeket gyűjtött neki. Az ismerősök ezt követően is tartották a kapcsolatot.

A későbbi áldozat előbb ingyen, majd ötezer forintért olyan telefonkártyát adott a képviselőnek, amellyel az áránál sokkal többet lehetett beszélgetni, később pedig felajánlotta, hogy ismeretsége révén Németországból olyan autót tud behozni Magyarországra, amit nagy haszonnal lehetne értékesíteni. Ezért Szabó Gyula 3,5 millió forint jelzáloghitelt vett fel, s a pénzt átadta üzlettársának.

A két férfi 2006. szeptember 15-én találkozott. A sértett újabb telefonkártyát akart eladni a politikusnak, és további 3,5 millió forintot kért tőle a kocsi megvásárlásához. A képviselő az újabb részletet azonban csak akkor akarta átadni, ha már látja a kocsit, ezért vita alakult ki közöttük.

A képviselő feljelentéssel fenyegette üzlettársát, a sértett pedig a politikusnak és fiának megölését, illetve megöletését helyezte kilátásba. Erre az indulatba jött Szabó Gyula elővette az autójában engedély nélkül tartott pisztolyát, hat lövéssel végzett vitapartnerével, majd elhagyta a helyszínt. A fegyvert letörölgette és útközben eldobta. Szabó Gyulát a rendőrség rövid időn belül a lakásán elfogta, és eljárást indított ellene. A férfi beismerte a gyilkosságot.

A két héttel a tavalyi önkormányzati választások előtt történteket követően a Magyar Demokrata Fórum közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott az esettől, és kezdeményezte a politikus kizárását a pártból. Egyúttal felszólították az önkormányzati választáson indulni szándékozó politikust, haladéktalanul mondjon le jelöltségéről. Ennek a kérésnek Szabó Gyula eleget is tett.

A vádlott védője a keddi tárgyaláson a cselekmény minősítésének megváltoztatását indítványozta. Azzal érvelt, hogy Szabó Gyula tettét erős felindultságban követte el. A bíróság ezt elutasította, mert megítélése szerint a két férfi közötti konfliktus nem okozhatott akkora felindulást, amely beszűkült tudatállapotot eredményezett volna a tett elkövetésekor.

MTI, MNO

fidesz.hu