Robbanhat az élelmiszerbomba
2007. szeptember 12., 10:16
Az élelmiszer-ellátás zavarait, az élelmiszerárak drasztikus-emelését, az állatállomány jelentős leépülését és az életszínvonal nagy mértékű csökkenését jósolja a Kis- és Középbirtokosok Érdekvédelmi Egyesülete, ha nem mérséklődnek azonnal a takarmányárak. Az élelmiszerbomba robbanását február végére várják. A Magyar Hírlap írása.

"A kukorica hatvanezer forintos tonnánkénti ára ma már megfizethetetlen az állattartóknak, és ezt az elképesztő költséget várhatóan az importtakarmány sem csökkenti majd 50-55 ezer forint alá. Ilyen méregdrága kukoricával nem szabad etetni a sertést és a szarvasmarhát, amikor a hús kilónkénti felvásárlási ára sertésnél még mindig csak 320, marhánál 310 forint körül van" - mondta Németh Attila, a Kis- és Középbirtokosok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Hozzátette: az európai gabonahiány persze a gazdag országokat is sújtja, például Németországban emiatt 42 eurócent, vagyis 106 forint a tej felvásárlási ára, az olaszok pedig már egyenesen "vadásszák" a tejet Magyarországon, csakhogy itthon egyre kevesebb gazda bírja pénzzel a takarmányozást.

Németh Attila szerint ha egyszerre sokan válnak meg az állatállománytól és a vágóhidakon túlkínálat jelentkezik, a felvásárlási ár biztosan nem fog emelkedni, sőt az is elképzelhető, hogy a gazdáknak fizetendő ár még csökken is a dömping miatt. Kérdéses, hogy ez az időszak mennyi ideig tart majd, két-három vagy öt hónapig és hogy ezalatt mekkora állatállományt fognak levágni a gazdák. Egy biztos: bár hústúlkínálat van a vágóhidakon, a bevásárlóközpontokban már drágultak az árak, de eközben az állattartók haszna egyre kisebb. Az elnök szerint mindez mutatja, hogy megint a kereskedők és a vágóhidak, nem pedig az állattartók járnak jól. Később persze, ha véget ér a mostani túlkínálat, már nem lesz elkerülhető az átvételi ár emelése - ha még lesz állat a karámokban. Ahogyan a tejért is hiába adnának majd száz forintnál is többet itthon, ha a gazdák elkeseredésükben levágják az állatállományt, és nem marad tejelőmarha sem.

Németh Attila a jelenlegi helyzetben valószínűnek tartja, hogy legfeljebb fél év múlva drasztikus tej- és húshiányra kell számítanunk, de ekkor már késő lesz. Az ország szarvasmarha-állományának újbóli megteremtéséhez hosszú évek kellenek. Nem sokkal jobb a helyzet a sertéságazatban sem, különösen, ha a gazdák hozzányúlnak a génbankot jelentő törzs-állatállományhoz is.

Németh Attila szerint, ha folytatódik a mostani tendencia, és ha kemény lesz a tél, akkor a fűtésszezon közepén, a soron következő jelentős energiaár-emelés és drasztikus élelmiszerdrágulás után, valamikor februárban robbanhat az élelmiszerbomba, és jelentősen csökkenhet az életszínvonal. A veszély pedig napról napra nagyobb, hiszen nincs elegendő és olcsó kukorica, és tovább késik a kormányrendelet arról is, hogy a gazdálkodók kedvezményes hitelre is vásárolhassanak takarmányt.

Németh Attila szerint sokan legyintettek, amikor júniusban megjósolta a kis- és középbirtokosok szervezete, hogy jelentősen emelkedni fognak az élelmiszerárak. Azt sem nagyon hitték el, amikor Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke másfél hónappal ezelőtt harmincszázalékos őszi élelmiszerár-emelés lehetőségéről beszélt. Ha a mostani piaci árakat nézzük, eddig sajnos minden jóslat teljesült.

Varjú Frigyes, Magyar Hírlap

fidesz.hu