Három jelölt verseng egymással a román ortodox pátriárka helyére
2007. szeptember 12., 16:23
Daniel, Moldva metropolitája, Bartolomeu Anania, Kolozs metropolitája, valamint Ioan, Kovászna és Hargita metropolitája verseng a Román Ortodox Egyház (BOR) pátriárkájának megüresedett posztjára, miután a szent szinódus szerdán őket terjesztette jelöltként a jövendő egyházvezetőt megválasztó Egyházi Választási Bizottság (CEB - Colegiul Electoral al Bisericii) elé.

A jelöltek személye némi meglepetést keltett a közvéleményben. Az utóbbi hetekben ugyanis elterjedt, hogy Daniel mellett Teofan olténiai metropolita a legesélyesebb az utódlásra. Ez utóbbi azonban a szent szinódus ülésén váratlanul visszalépett a jelöltségtől.

A pátriárka-jelölteket a szent szinódus választja ki a metropoliták, püspökök és érsekek közül. A győztes jelöltek közül a CEB még az este folyamán megválasztja a jövendő pátriárkát a csaknem másfél hónappal ezelőtt elhunyt Teoctist helyére. Ha a versenyben lévők közül egyik sem szerzi meg az egyszerű többséget, újabb választási fordulót írnak ki a két legtöbb szavazatot gyűjtött jelölt számára.

A román ortodox egyház hatodik pátriárkáját készül megválasztani, az egyház működési szabályzatának értelmében a CEB-nek titkos szavazással kell döntenie. Ez a testület 169 főből áll, közülük 99 egyházi, 70 pedig világi személy. Ez utóbbiak között ismert közéleti emberek, politikusok is helyet foglalnak, köztük Marian Petre Milut, a nemzeti parasztpárt (PNTCD elnöke), Sorin Frunzaverde, a demokrata párt (PD alelnöke), Cornel Popa, a Nemzeti Liberális Párt (PNL alelnöke), Constantin Balaceanu-Stolnici akadémikus, Dorel Onaca szenátor és Gheoghe Martin, Konstanca megye volt prefektusa.

A román sajtó emiatt fogalmazott úgy az utóbbi hetekben, hogy a politikának is nagy szava lesz az új ortodox pátriárka megválasztásában, hiszen az erre hivatott testület világi tagjainak 70 százaléka politikailag elkötelezett. Nemcsak pártpolitikusokról van szó, hanem például szakhatósági felügyelőkről, prefektúrai főjegyzőkről, múzeumigazgatókról.

A tisztújítást belpolitikai perpatvar előzte meg. A Securitate iratcsomóit kezelő átvilágító bizottság (CNSAS) ugyanis a közelmúltban a vezető egyházi személyek dossziéinak átvizsgálása mellett döntött. Mircea Dinescu, az átvilágító testület tagja a sajtónak korábban azt nyilatkozta, hogy a potenciális pátriárkajelöltek között is vannak olyanok, akik kapcsolatban álltak a Ceausescu-rendszer egykori titkosszolgálatával.

Emiatt valóságos nyilatkozatháború tört ki az ortodox egyház és a CNSAS között. Az előbbi rágalmazással vádolta az átvilágítókat. Ticu Dumitrescu, a CNSAS másik tagja azt javasolta a bizottsághoz beidézett elöljáróknak, hogy jelenjenek meg a meghallgatáson ügyük tisztázása végett.

MTI - fidesz.hu