Meghosszabbította az EU a sertéshús romániai és bulgáriai exporttilalmát
2007. szeptember 12., 18:54
Meghosszabbította az Európai Unió az élő sertés és a nem hőkezelt sertéshúsféleségek kivitelének tilalmát Bulgáriából és Romániából, mert továbbra is aggasztónak ítéli meg a két tagállamban a járványhelyzetet, mindenekelőtt a sertéspestis féken tartását - jelentette be az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

Mindkét ország vonatkozásában szeptember 30-ig tilalom van érvényben, de az EU-tagállamok állategészségügyi szakértői úgy ítélték meg, hogy mivel a sertéspestist nem sikerült ellenőrzés alá vonni, a korlátozást Bulgária esetében 2008. július 31-ig, Románia esetében 2009 utolsó napjáig meg kell hosszabbítani.

Erre az EU-ba idén belépett két ország csatlakozási szerződése lehetőséget ad.

A tilalmat a többi tagország állatállományának védelme indokolja - derül ki a brüsszeli közleményből.

Romániában idén egy nagyobb sertéstelep mellett 164 háztáji gazdaságban jelent meg a sertéspestis, míg Bulgáriában három kisebb gócot fedeztek fel.

Az EU egyúttal meghosszabbította a járvány leküzdésére és az állatok oltására kidolgozott programokat. Jelezte azt is, hogy a mostani döntések mind Szófia, mind Bukarest esetében felülvizsgálhatók, a kór elleni küzdelem alakulásának függvényében.

MTI- fidesz.hu