Támadás a magyar oktatás ellen
2007. szeptember 13., 06:30
Jelenlegi formájában megszűnhet a révkomáromi Selye János Egyetem, ha megvalósul a pozsonyi oktatási miniszter terve az oktatási intézmények besorolásáról. A Magyar Hírlap tudósítása.

Szakfőiskolává minősíthetik vissza a révkomáromi Selye János Egyetemet, így az a jövőben alapfokú mesterképzésre és doktoranduszképzésre az intézmény nem lenne jogosult. Legalábbis ezt tervezi a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt által delegált oktatási miniszter, Ján Mikolaj.

Szigeti László, korábbi oktatási miniszter, aki a Magyar Koalíció Pártjának oktatási szakpolitikusaként részt vett az egyetem létrehozásában, lapunknak elmondta: "Egyelőre nem konkrét a javaslat, csak nyilvánosságra kerültek a kritériumok, amelyek szerint a jövőben besorolnák a felsőoktatási intézményeket." Szigeti szerint a Selye egyetem legalább a második kategóriás, azaz a főiskolai státust megérdemelné, ugyanis a teológián már folyik a doktoranduszképzés. Azt is közölte, mindent megtesznek, hogy az egyetem megtarthassa státusát. Az MKP szakértője nem zárta ki, hogy a terv mögött politikusok állnak, mert Ján Mikolaj korábban nem támogatta a Selye egyetem létrejöttét.

Hasonlóan vélekedett Albert Sándor, a Selye János Egyetem rektora is. Az oktatási miniszter szerint egyelőre korai arról beszélni, milyen kategóriába sorolják be az intézményeket, ám azt megerősítette, hogy valószínűleg két egyetemet érint majd a döntés. Az egyik a komáromi magyar egyetem, a másik az ellenzéki kereszténydemokratákhoz köthető rózsahegyi Katolikus Egyetem.

"Hogyan lehet előre, a szaktárca akkreditációs bizottságának véleménye nélkül kijelenteni, hogy éppen ez a két intézmény nem felel meg a követelményeknek?" - tette fel a magyar rektor a kérdést. Albert Sándor emlékeztetett arra is, hogy az egyetemek komplex értékelése hat év után lehetséges, a Selyén pedig még csak a negyedik évfolyam indult az idén. "A felsőoktatási törvény egyértelmű ebben a kérdésben. Jó volna, ha ez egyformán vonatkozna mindenkire" - mondta végezetül Albert Sándor.

Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere derűlátó. Szerinte óriási kudarc lenne Szlovákiának, ha éppen a kormányzat lehetetlenítené el azt az egyetemet, amelynek évnyitóján egyaránt elismerően nyilatkozott Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke és magyar kollégája, Szili Katalin házelnök.

Kocur László - Kristály Lehel, Magyar Hírlap

fidesz.hu