Putyin átalakítja az orosz hatalmi szerkezetet
2007. szeptember 13., 10:22
"Oroszország jelentős politikai események elé néz, ezek előtt teljes döntési szabadság illeti meg az elnököt, például személyi kérdésekben" - közölte Mihail Fradkov orosz miniszterelnök, majd lemondott tisztségéről. A Magyar Hírlap írása.

A CNN amerikai hírtelevízió azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő "menesztette" kormányát. Mihail Fradkov miniszterelnökkel együtt az egész kormány távozik. Az orosz elnök tegnap - minden találgatást megcáfolva - a kormányfői posztra a két esélyesnek tartott jelölt helyett egy "nevető harmadikat", Viktor Zubkovot jelölte új miniszterelnöknek. Több elemző szerint az új miniszterelnök egyben előre megváltja a jegyét az államfői posztra. Lehetséges azonban, hogy Viktor Zubkov csak átmeneti ember lesz a hatalmi szerkezetben, bár régi munkatársa Putyinnak, és eddig az orosz gazdasági bűncselekményeket vizsgáló szolgálat vezetője volt.

A közelgő fontos politikai események azt jelentik, hogy Oroszországban december elején parlamenti választásokat tartanak, jövő márciusban pedig az elnökválasztást.

Vlagyimir Putyin, elfogadva Fradkovnak és kormányának lemondását, azt mondta: "Közösen kell átgondolnunk, milyen új hatalmi szerkezet lenne a legmegfelelőbb a választások előtti időszakban, és hogyan készítsük fel az országot az elnökválasztás utáni korszakra."

Vlagyimir Putyin az orosz alkotmány szerint már nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson. Népszerűségi mutatója azonban olyan magas, 82 százalék, hogy hívei inkább az alkotmányt módosítanák, semhogy lemondjanak Putyin elnökről.Putyin többször kijelentette, hogy nem akar újra államfő lenni, de világosan értésre adta azt is, hogy nem lesz hűtlen a hatalom belső köreihez. Moszkvai közvélekedés szerint az lesz Oroszország új elnöke, akire Putyin áldását adja.

Egyelőre egyetlen orosz politikai személyiség sem jelezte, hogy indulna az elnökválasztáson, és Putyin sem közölte, hogy kit támogatna. Orosz találgatások szerint két ember esélyes az elnöki posztra: Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes és Dmitrij Medvegyev, ugyancsak a kormányfő helyettese.

A BBC orosz forrásokra hivatkozva arra tippel, hogy Szergej Ivanov lesz a győztes márciusban. Őt ugyanis valósággal "nevelik" a magas tisztségre. Ivanov az 1990-es években Putyin beosztottja volt a szövetségi biztonsági szolgálatnál, majd a védelmi miniszterség után az idén foglalta el az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget. Az utóbbi időben gyakran mutatkozott Putyin társaságában. A 2004 óta miniszterelnök Mihail Fradkov hozzá képest szürke személyiség, aki mindvégig a háttérben dolgozott.

Magyar Hírlap

fidesz.hu