Sarkozy agrárreformot szorgalmaz
2007. szeptember 13., 10:39
Az Európai Unió költségvetése újabb gyökeres átrendeződésnek néz elébe, miután a francia elnök bejelentette, hogy kész áttekinteni a büdzsé csaknem felét felemésztő közös mezőgazdasági politikát (CAP). A Magyar Hírlap írása.

Nicolas Sarkozy mezőgazdasági problémákat feszegető első jelentős beszédében hangsúlyozta, hogy a jövőre esedékes francia elnökség idején hozzákezdenek a CAP átalakításának megvitatásához. A francia államfő szerint az uniós mezőgazdasági politikát teljesen újra kell gondolni a következő költségvetési időszakban, vagyis 2013 után. Ez gyökeres fordulatot jelent a francia álláspontban. Párizs eddig legfeljebb csak a CAP áttekintésére volt hajlandó, de a felülvizsgálattól vagy bármilyen átfogó reform megvalósításáról hallani sem akart eddig.

A francia ellenállás miatt a szakértők nem számítottak a mezőgazdasági támogatások átalakítására még a jelenlegi hétéves költségvetési időszakban. A tárgyalásokat a témában csak a következő esztendő végén kívánták megnyitni a brüsszeli bizottság szakemberei. Sarkozy azonban most úgy nyilatkozott, hogy nem óhajt kivárásra játszani, átengedve a kezdeményezést másoknak. A francia elnök egy Rennes-ben megrendezett kiállításon azzal a kijelentéssel lepte meg a gazdálkodókat, hogy a jövőben meg kell tanulniuk együtt élni a piaci árakkal ahelyett, hogy a támogatásokból élnének. Sarkozy azzal igyekezett tompítani az üzenetet, hogy összeurópai szinten kellene gondoskodni arról az ágazatról, amely a francia gazdaság egyik alappillére. A francia elnök szerint Brüsszelnek stabilizálnia kell az agrárpiacot, de nem részletezte, hogy milyen intézkedésekre gondol.

Elképzeléseiről csak annyit mondott, az új CAP négy alapkövetelménynek kell hogy megfeleljen: szavatolnia kell Európa energiabiztonságát, hozzá kell járulnia a kereslet növekedéséhez és a vidéki gazdaságok megőrzéséhez, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Az EU költségvetési biztosa, Dalia Grybauskaite tegnap hozta nyilvánosságra vitaindító elemzését a büdzséről. A jelentés szerint a CAP 1965-ben a kiadások 35,7 százalékát tette ki, ez az összeg 1985-re felment 70,8 százalékra. A kilencvenes években hatvan százalékra esett vissza a mezőgazdasági kiadások aránya, jelenleg negyven százalék körüli. A 2004-es csatlakozási hullám előtt a francia és a német kormány megegyezett, hogy a jelenlegi rendszer fennmarad 2013-ig, ez a magyar kormány érdeke is, mert a magyar gazdáknak szánt juttatások akkorra érik el az unió régebbi tagállamaiban nyújtott dotációk szintjét.

Szalontay Mihály, Magyar Hírlap

fidesz.hu