Bormúzeum a Vár alatt
2007. szeptember 13., 10:53
Októbertől lesz látható a Budavári Palota nyugati oldalán, a Fehérvári rondellánál feltárt középkori pincerendszer; a terület vagyonkezelője bormúzeumot létesítene a pincerendszerben - írta a csütörtöki Magyar Nemzet.

A régészeti munka és a pincerendszer fölé emelt objektum költsége mintegy egymilliárd forintba került. A Budavári Kht. pályázatot ír ki az ingatlan hasznosítására - teszik hozzá. A cikk beszámol arról, hogy a régészek mintegy hétszázötven év történelmi emlékeit találták meg az 1.350 négyzetméter alapterületű pincerendszerben. Így egyebek mellett feltártak a város alapításának idejéből, a XIII. századból származó zsidó lakóházakat, s e korból sikerült megőrizni egy rituális fürdőt, egy úgynevezett mikvét is, amely most is mintegy másfél méter magas vizet tárol. Innen kerültek elő továbbá egy Mátyás király idejéből származó ágyúöntő műhely és egy reneszánsz palota maradványai is - olvasható a lapban.

MTI - fidesz.hu