Ha belegebed
2007. szeptember 14., 06:00
Gyurcsány Ferenc, a minden tragikus nagyságot nélkülöző magyar Sziszüphosz ismét nekigyürkőzik a kormányzás embert próbáló feladatának: a parlamenti szezonnyitón meghirdette sokadik, most éppen 48 pontból álló programját, s ennek ürügyén újra végigszáguldott a készséges nyilvánosság fórumain. Magyar Nemzet publicisztika.

A programhirdetés mindig új kezdetet jelöl. Csakhogy aki mindig újrakezdi, az mindig el is k..., akarom mondani: rontja.
Amit program címén most hallunk, az inkább problémakatalógus, s emlékeztet az első Gyurcsány-kabinet Száz lépés elnevezésű kormányzási kísérletére, ami fölött viszont maga a miniszterelnök mondott kissé túlzó ítéletet ("nem csináltunk semmit...") a tévészékházat lángra lobbantó hírhedt szónoklatában. Elgondolkodtató, hogy a baloldal vezére három éve folyamatosan rohamot vezényel a feketegazdaság ellen, küzd a normák tiszteletéért, miközben újra és újra elismeri, hogy egy lépéssel sem jutott közelebb a probléma megoldásához. Ennek csak részben oka a hitelességi deficit: a normaszegés világbajnoka papol a szabálykövetésről, aki ellen az ügyészség régi üzleti trükkje kapcsán nem bűncselekmény gyanújának hiánya, hanem elévülés miatt nem nyomoz. A fő ok a szavakban megjelenő szándék gyengesége vagy egyszerűen a kormányzók ezerszer megtapasztalt szakmai dilettantizmusa lehet. Persze egy új program meghirdetése arra mindenképpen alkalmas, hogy a hatalom ellenőrzésében oly renyhe magyar nyilvánosság előtt ne kelljen elszámolni a régebbiekkel.

A 48 pontos terv javára írható, hogy legalább létező, húsba vágó gondokra utal: feketegazdaság, pártfinanszírozás, fogyasztóvédelem stb. Csupa olyan téma, amelyet az utóbbi hetekben eltakart a média elől néhány parlagfűirtó gárdista és Árpád-sávos zászló. Azonban a valóság, mint azt már annyiszor láttuk, veszélyes és idegen terep az MSZP és az úgynevezett SZDSZ alkotta koalíció számára. Hiszen itt valóban a siker lenne a cél, nem pedig a küzdés maga, mint a virtuális ellenséggel, a fasizmussal vívott permanens gyurcsányi harcban. Márpedig tény, hogy a programhirdetést a kormány szurkolói közül is sokan kétkedve fogadták, mondván, abból nem derül ki, merre is fog menni az ország. Van azért néhány terület, ahol nem érheti ilyen vád a miniszterelnököt: a neoliberális ihletésű államtalanítás programját tűzön-vízen át keresztülviszi (vagyontörvény). És bármilyen ádáz is az egészségügyi biztosítókról zajló koalíciós vita, Gyurcsány Ferenc szándékai felől nem lehetnek kétségeink. Lassítani próbáló pártjával szemben a kisebbik partnerrel való azonosulást bizonyította a tegnapi egyeztetés előtt néhány nappal az arra a kérdésre adott határozott kormányfői igen, hogy január elsejétől lesz-e több-biztosítós rendszer. Ám az említett ügyekben hozott és várható döntések nem megoldják, hanem gyarapítják majd az ország bajait.

Ezen az őszön még bőven meggyőzheti az elégedetlenkedőket arról, hogy nemcsak kiváló kampányteljesítményre képes, hanem kormányozni is tud - írta az MSZP közeli Népszabadságban Kéri László kormány közeli politológus. A gazdaságot lenullázó három év kísérletezgetés után elég szánalmas ambíció. Itt a tapasztalatokat mérlegre tevő ráció már nem, csak az erős hit segíthet. Maga a kampányfő mondta az őszödi beszéd egyik valóban brutálisan őszinte pillanatában: "Nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek. Ha belegebedünk, akkor sem."

Hol válság van, ott válság van.

Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet

fidesz.hu