Hold-kutató szondát indítottak útjára Japánból
2007. szeptember 14., 09:34
A Hold kutatásra szánt űrszondát indítottak útjára pénteken a japán Tagenasima űrközpontból.

Az angol nevén SELENE, vagyis Selenological and Engineering Explorer (japánul: Kaguja) űreszközt egy H-2A hordozórakéta juttatta ki a világűrbe.

A szakemberek szerint az amerikaiak hatvanas-hetvenes évekbeli Apollo-programja óta, amelynek keretében emberek is leszálltak a Földi kozmikus kísérőjére, a SELENE ígérkezik a legjelentősebb missziónak a Hold-kutatás terén.

A szonda Hold eredetének és fejlődését kutatja majd. Emellett az égitest jövőbeli hasznosításának előkészítése érdekében a felszín összetételére vonatkozó mérési adatokat gyűjt, ezen kívül feladata lesz a holdfelszín feltérképezése, illetve az elektromágneses és gravitációs tér mérése. A remények szerint a Hold egészéről az eddigieknél is pontosabb és bővebb információkhoz juthatnak majd a kutatók.

Tulajdonképpen három része fog válni a szonda: a keringő főegység 100 kilométeres magasságú poláris pályáról vizsgálja az égitestet. Egy másik egység feladata lesz a Hold gravitációs terének feltérképezése. A harmadik, kisebb szerkezet feladata pedig a mért tudományos adatok Földre továbbítása lesz. Ennek érdekében erősen elnyúlt, 2400 kilométeres magasságot is elérő pályára állítják.

A SELENE-Kaguja működési élettartamát egy évesre tervezik.

MTI - fidesz.hu