Sarkozy Budapesten: Európának szüksége van Magyarországra
2007. szeptember 14., 13:27
Európának szüksége van Magyarországra - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a Sólyom László államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken a Sándor-palotában.

A francia vezető kiemelte: Franciaország jelen akar lenni Közép-Európában és Magyarországon is. Sarkozy azt mondta, nagyon sok minden fog eldőlni ebben a térségben, például az, hogy Európa mennyire képes a gazdasági fejlődésre. Kiemelte: Franciaország felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. "Csak egyenlő, egyenértékű nemzetek és államok vannak" - jelentette ki a francia köztársasági elnök.

Nicolas Sarkozy kiemelte: Magyarország különös jelentőséggel bír számára, hiszen apja magyar származású. Mint elmondta, tárgyaltak a fontos és érzékeny kisebbségi kérdésekről is.

Franciaország számára nagyon fontos a stabilitás és a béke, és semmiféle jellegű területi demarkációt nem tudunk támogatni. De teljes mértékben megértem, milyen kulturális és érzelmi kapcsolatok vannak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között - jelentette ki Sarkozy.

Közölte: Franciaország támogatja az egyéni jogokat, viszont "visszafogottabb az álláspontunk a kollektív jogokkal kapcsolatban". Mint hangsúlyozta, a kisebbségek kérdésének ügye egy szeminárium témája lehetne.

Sólyom László a téma kapcsán úgy fogalmazott, hogy saját kisebbségeink kulturális azonosságát, identitását fenn kell tartani.

Nicolas Sarkozy emlékeztetett arra, hogy 1989-ban Magyarország különleges szerepet vállalt a berlini fal lebontásában. "Én olyan nemzedékhez tartozom, amely az 1956-os budapesti, és 1968-as párizsi események hagyományában nőtt fel" - jelentette ki. Hozzátette: diákkorában mindig nagyra értékelte a magyar nép bátorságát, hogy "soha nem adták fel".

Véleménye szerint Magyarországnak mindig külön szerep jutott a keleti országokon belül. Sarkozy azt mondta, Magyarországon van az egyik legerősebb nemzeti hagyomány az európai országok között, "Magyarország európai történelmét századokban mérjük".

A francia elnök kiemelte a környezetvédelem ügyét.

"Franciaország segíteni fog önnek abban, hogy megvédhessük a Földünket, és a Föld élővilágát" - fordult Sarkozy a zöld elnökök hálózatát létrehozott magyar államfőhöz.

Sólyom László magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a francia elnök ebben a régióban először Magyarországra látogatott.

A magyar államfő meghívta Nicolas Sarkozyt a november 8-án Magyarországon megrendezendő World Science Forumra. Hozzátette: ezt a fórumot a tudomány és a jövő kérdéseinek szentelik, és egy államfői panellel indul. Mint kiemelte, a fórumra már öt államfő elfogadta a meghívást, és reméli, hogy a francia elnök is jelen lesz.

Nicolas Sarkozy egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik a fővárosban. Francia elnök - Jacques Chirac személyében - legutóbb 2004 februárjában járt Magyarországon.

MTI - fidesz.hu