Atombomba-ajánlatot tett Merkel kancellárnak Sarkozy
2007. szeptember 17., 06:21
Nicolas Sarkozy francia elnök együttműködést javasolt Angela Merkel német kancellárnak a francia atombombaprogramban - értesült a Der Spiegel német hírmagazin. A német vezetők azonban elutasították Sarkozy ajánlatát. A Magyar Hírlap írása.

Az információk szerint a francia elnök múlt hétfőn, a Berlin melletti Meseberg-kastélyban tartott találkozón vetette fel az atomfegyver-programban való együttműködést. Sarkozy szerint a Force de Frappe (a francia atomütőerő) névre hallgató atomprogram Németországot is védelmezi, így indokolt lenne az összefogás. Angela Merkel kancellár (CDU) és a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter viszont a Der Spiegel információi szerint egyöntetűen elutasította az ajánlatot. A német külügyminiszter kijelentette, hogy Németország nem törekszik atomfegyverek birtoklására, ráadásul 1975-ben aláírta az atomsorompó-egyezményt. Merkel kancellár osztotta Steinmeier álláspontját.

Franciaország mind az atomfegyverek, mind az atomenergia vonatkozásában meghatározó szerepet tölt be a világban. A 61 milliós ország energiaszükségletének nyolcvan százalékát atomerőművekből nyeri. Németország viszont azt tervezi, hogy 2020-ig leállítja az összes atomerőművet.

A francia elnök azt javasolta, hogy Németországnak kellene nyitottabbá válnia az atomenergia iránt. Ha egyedül a kancelláron múlna, a fizikus végzettségű Angela Merkel valószínűleg elfogadná Sarkozy javaslatát, de a német politikai elit és a közvélemény többsége hallani sem akar újabb atomerőművekről.

Magyar Hírlap

fidesz.hu