A háttérben maradna négy évig Putyin
2007. szeptember 17., 06:23
Mindinkább kirajzolódik a Vlagyimir Putyin utáni korszak hatalmi szerkezete. Az orosz államfő nem zárta ki, hogy 2012-ben újra indul az elnöki posztért, és akár 2020-ig be is tölti. A Magyar Hírlap írása.

"Én leszek az első, aki úgy érvel, hogy Oroszországnak erős vezetőre van szüksége" - mondta Vlagyimir Putyin, amikor fekete-tengeri üdülőhelyén külföldi újságírókat és orosz személyiségeket fogadott. Mint hozzátette, addig neki és Oroszország következő elnökének ki kell dolgoznia az együttélés módját.

Ez minden eddiginél világosabb célzás arra, hogy Putyin - ha átmenetileg nem is lesz Oroszország elnöke - fenn kívánja tartani nem hivatalos hatalmi befolyását. Oroszország márciusban választ elnököt, és az alkotmány szerint Putyin nem indulhat a választáson.

Szergej Mironov, az orosz felsőház elnöke, a Kremlt támogató Igazságos Oroszország párt vezetője máris javasolta, hogy a 2012-ben esedékes elnökválasztáson Vlagyimir Putyin induljon újra. A javaslat azt jelenti, hogy néhány korábbi információval ellentétben Putyin és hívei nem módosítják oly módon az alkotmányt, hogy lehetővé tegyék az elnök hatalmának folyamatosságát.

Az orosz elnök maga pendítette meg, hogy az elnökválasztási harc nyitott, és legalább öt-hat hiteles jelölt indulhat a tisztség megszerzéséért. Közöttük említette a viszonylag ismert Viktor Zubkovot, aki a decemberben esedékes orosz parlamenti választásokig betölti a miniszterelnöki tisztséget.

"Igazi profi, briliáns és gyakorlatias vezető" - mondta Putyin Zubkovról, akivel egykor együtt dolgozott Szentpéterváron, és akinek így nagyon megnőtt az esélye arra, hogy ő legyen Oroszország következő elnöke. A még szóba jöhető jelöltek között ő lehet az, akit Putyin a legjobban irányíthat. "A leginkább az foglalkoztat, hogy miként lehet szavatolni Oroszország stabilitását és a jelenlegi irány tartását" - mondta az újságíróknak az orosz elnök.

Vasárnap jelentette be Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista Orosz Liberális-Demokrata Párt elnöke, hogy a Nagy-Britanniában a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjaként körözött Andrej Lugovoj vállalkozónak kínálta fel a pártlistán a második helyet (maga után). Ha Lugovoj bejut a parlamentbe, akkor immunitást fog élvezni az ügyben.

Magyar Hírlap

fidesz.hu