A franciák bekeményítenének Iránnal kapcsolatban
2007. szeptember 17., 08:05
Az iráni nukleáris válság arra kényszerít, hogy "felkészüljünk a legrosszabbra", vagyis a háborúra is - jelentette ki a francia külügyminiszter vasárnap egy interjúban, hangsúlyozva egyúttal, hogy a tárgyalásoknak kell az első helyen állniuk.

"Fel kell készülni a legrosszabbra" - mondta Bernard Kouchner az RTL rádiónak, a Le Figaro napilapnak és az LCI hírtelevíziónak adott interjúban, majd a riporter kérdésére válaszolva kifejtette: "a legrosszabb a háború". A felkészülés részét képezi, hogy katonai tervek készülnek - "amelyek azonban nem holnapra szólnak" - hangoztatta a miniszter. "Felkészülünk azzal is, hogy kijelentjük: nem fogadjuk el, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert" - folytatta, az eddigieknél hatékonyabb szankciók kilátásba helyezését javasolva. A végsőkig tárgyalni kell - mondta a miniszter. Hozzátette azonban, hogy ha Irán atomfegyver birtokába jutna, az valódi veszélyt jelentene az egész világra nézve. "Jelenleg a katonai előkészületeken túl nincs olyan jel, amely arra engedne következtetni, hogy közel van Irán bombázása" - fejtette ki Kouchner. "Nem hiszem, hogy ott tartanánk - mondta - de természetes, hogy készülnek tervek". Hozzátette azt is: Franciaország nem vesz részt ilyen előkészületekben.

Kouchner szeretné, ha az ENSZ-szankciók mellett az Európai Unió is szankciókat készítene elő Iránnal szemben. Hozzátette, hogy gazdasági szankciókra gondol, amilyenekre Németország tett javaslatot. Arra is kitért a beszélgetésben, hogy a francia kormány felkért egyes francia nagyvállalatokat: az iráni válságra tekintettel ne fektessenek be Iránban. "Már megkértük nagy vállalataink egy részét, hogy ne fogadjanak el (iráni) ajánlatokat" - fogalmazott, név szerint említve a Total és a Gaz de France kőolaj- illetve földgáz-vállalatokat.

MTI - fidesz.hu