Folytatódott a Regnum Marianum Akadémia
2007. szeptember 17., 08:42
Szeptember 15-én került sor a Regnum Marianum Akadémia soron következő előadássorozatára, amelyet az egyházgellei Lelkigyakorlatos Házban tartottak.

A Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén az első előadást Horváth Róbert alistáli lelkiatya kezdte meg, aki a keresztény bölcselet- és vallástörténet különböző irányzataiba vezette be a hallgatóságot. Két neves egyháztanító, Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás életével és filozófiai gondolataival, nézeteivel ismerkedhetek meg a hallgatók. Szent Ágoston értekezését ismerhették meg az Istenről és a hitről. Aquinói Szent Tamásnak, a skolasztika legkiemelkedőbb képviselőjének pedig az 5 Istenérvére világított rá az előadó. A második részben pedig egyes vallási közösségek történetével és életével ismerkedhettek meg a hallgatók.

Második előadóként Balogh Károly, perbetei plébános a szerzetesi közösségekről tartott előadást. Az általános bevezetés után szó volt a baziliták, bencések, fehér bencések vagy kamalduliak, Vallombrosai rend, ciszterciek, trappisták, premontreiek, kartauziak regulájáról és tevékenységük főbb ismertetőjegyeiről. Az előadást az írásvetítő segítségével érdekesebbé varázsolta Károly atya, amely által fényképekkel tudta bemutatni az egyes szerzetesi közösségek ruháját és életét.

A nap utolsó előadást ThDr. Karaffa János baka-felbári lelkiatya tartotta, aki az újszövetségi evangéliumok ismertetésével és annak fajtáival ismertette meg az Akadémia résztvevőit. Szó esett az apokrif evangéliumokról, a 3 szinoptikus és János evangéliuma mellett, valamint az Apostolok cselekedeteinek könyv értelmezéséről is.
Az előadás végén Zakeus történetének elemzését végezték el.

A szeptemberi havi előadássorozat egyházi programok ismertetésével és imával zárult. A következő előadásokra október 13-án kerül majd sor.

Karaffa Attila/Pázmaneum