Ingerli Berlint Párizs Iránnal kapcsolatos, háborús retorikája
2007. szeptember 18., 11:06
Egyre nagyobb ingerültséget kelt Berlinben Párizs Iránnal kapcsolatos, háborús retorikája - közölték német kormányforrások kedden.

Az idézett források ezzel elsősorban a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner azon fenyegetésére utaltak, hogy Teheránnal szemben fel kell készülni a legrosszabbra, vagyis a háborúra is. Figyelmeztettek arra, hogy nemcsak Kouchner, hanem Nicolas Sarkozy elnök is egyre élesebb hangot használ Irán vonatkozásában, s Párizs politikája e téren mindinkább közelít Washingtonéhoz.

A német kormány úgy ítéli meg, hogy ez a retorika semmiképp nem segíti a válság tárgyalásos megoldását, amelynek Berlin szerint nincs alternatívája - közölték a források. Német kormánykörökben - mint utaltak rá - aggódnak amiatt, hogy egy Irán elleni - lehetséges - támadással kapcsolatos, nyilvános vita erősen megterheli az ENSZ Biztonsági Tanácsában a további szankciók esetleges életbe léptetéséről zajló tárgyalásokat, s a vétójoggal rendelkező Oroszországot, illetve Kínát könnyen a tervezett szankciók ellen hangolhatja.

Nemtetszés fogadta Berlinben Kouchnernek azt a kijelentését is, hogy az ENSZ-szankciók mellett az Európai Unió is készítsen elő büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. Ráadásul a francia diplomácia vezetője szerint erre Németország tett javaslatot, amit kormányforrások határozottan cáfoltak. Ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy a német kormány kizárólag az ENSZ keretei között sürget lépéseket Teheránnal szemben.

Ulrich Wilhelm kormányszóvivő előző napi, hivatalos nyilatkozatában némileg diplomatikusabban fogalmazott. Szerinte a francia kormánynak joga van a kialakult konfliktus lehetséges és rendkívül súlyos következményeire utalni, s mindent meg kell tenni az iráni atomfegyverkezés megakadályozása érdekében. Németország azonban a leghatározottabban a válság tárgyalások útján történő megoldására törekszik - fűzte hozzá a szóvivő.

MTI- fidesz.hu