Újabb összeköttetés Magyarország és Erdély között
2007. szeptember 18., 17:14
Gyorsforgalmi út építését tervezik a romániai Pete (Petea), Szatmárnémeti (Satu Mare) és Nagybánya (Baia Mare) között, újabb összeköttetést biztosítva Magyarország és Erdély között, jelentette be kedden Bukarestben Tánczos Barna, a román szállításügyi minisztérium államtitkára.

Tájékoztatása szerint a minisztérium, a román kormány és az állami útkezelő társaság (CNADR) a Szatmár megyei Pete helységből kiinduló gyorsforgalmi utat tervez Szatmárnémeti és Nagybánya felé. A tervek szerint az út összekötetésben lesz Halmi (Halmeu) határátkelővel is, amely Ukrajna felé biztosítja majd az európai színvonalú közlekedést és a megfelelő átjárhatóságot, mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő államtitkár. Hozzátette: a Pete-Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi út lényegesen tehermentesíti majd a közúti forgalmat, és a halmi határátkelőhöz való csatlakozással Ukrajna felé is megfelelő színvonalú közlekedési folyosót nyit. - Az észak-nyugati régiónak remélhetőleg temérdek gazdasági előnye származik az infrastrukturális fejlesztésből. Ez az út ugyanis közvetlen összeköttetésben lesz a magyarországi M49-es jelű gyorsforgalmi úttal, amely a tervek szerint Csengersimánál csatlakozik majd a romániai közlekedési folyóhoz - fejtette ki Tánczos Barna.

A tisztségviselő emlékeztetett: a múlt héten azért tárgyalt Bukarestben a magyar-román közúti szakértői munkacsoport, hogy összehangolják a két ország közötti csatlakozási pontokat. Egyebek között döntés született arról, hogy a tervező szakcégek magyar és román képviselői tárgyalóasztalhoz ülnek, és a mérnökökkel együtt határozzák meg a technikai részleteket.

Tánczos elmondta: a közeljövő infrastrukturális fejlesztési projektjei között szerepel, hogy a Nagybánya-Zilah (Zalau) úton keresztül új közlekedési folyosót nyissanak az épülő észak-erdélyi autópálya felé, így mind Magyarországról, mind Ukrajnából lényegesen könnyebb lesz megközelíteni a magyarok által lakott területeket.

MTI - fidesz.hu