Bulgária: gyorsul a GDP-növekedés
2007. szeptember 18., 18:57
A növekvő befektetések meglódították a második negyedben a bolgár hazai össztermék növekedését: a tavalyi második negyedhez képest 6,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedben 6,2 százalékos volt az éves növekedési ütem.

Az idén az EU-hoz csatlakozott Bulgária növekedése az idei első félév egészében 6,4 százalék volt, egy évvel korábban csak 6,0 százalék. Elemzők a javuló üzleti környezetet, elsősorban a beruházások gyors bővülését tartják a gazdaság jelenlegi motorjának: a második negyedben 24,5 százalékkal nőttak a beruházások az egy évvel korábbihoz képest.

A kormány idei növekedési előrejelzése 6,0 százalék, mivel a harmadik negyedben a gyengébb idegenforgalmi idény és az aszályos időjárás miatt a GDP-növekedés lassulását várják. Ugyanakkor független elemzők ennél valamivel többre 6-6,5 százalékra számítanak. Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a GDP Bulgáriában, a 2005-ös 6,2 százalék után.

MTI - fidesz.hu