A Vatikán Magyarországon váltja meg széndioxidkvótáját
2007. szeptember 19., 08:12
150 ezer négyzetméteres erdőt telepít egy vállalat, amivel megváltja az egyházi állam széndioxid-kibocsátását.

Globális kommunikációs sikert könyvelhet el az a magyar vállalkozás, amely a Vatikán számára erdőt telepít. A Planktos-KlímaFa Kft. magyar-amerikai cég még a nyáron vállalta, hogy 150 ezer négyzetméteren erdőt telepít, amivel megváltja az egyházi állam széndioxid- kibocsátását. Ezáltal a világ legkisebb állama lesz az első, amelynek eltörölték széndioxidkvótáját. A Der Spiegel című német hetilap online változata nagy cikkben ismerteti, hogy az Európai Unióban nagyszabású erdősítéseket végző cég csaknem hétezer hektáron fákat ültet a Vatikánnak.

José Melchor Sánchez de Toca y Alameda prelátus, a pápai állam tanácsának helyettes titkára a vatikáni rádió magyar műsorának elmondta: a magyar cégtől kaptak egy bizonyítványt, amely tanúsítja Vatikán városállam széndioxid-mentességét. Minden vállalat, minden állam, minden család környezetszennyező anyagokat termel a nem megújítható erőforrások használata miatt. Két módja van annak, hogy ellensúlyozzuk ezt a káros kibocsátást. Az egyik, hogy kevésbé szennyezzük a környezetet, kevesebb energiát fogyasztva, a másik pedig, hogy egy úgynevezett jócselekedettel eltöröljük a károsanyag-kibocsátást, például fák ültetésével. A pápai tanács az adomány révén ez utóbbit valósítja meg - mondta a prelátus.

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a Szentszék az első állam a világon, amely "carbon neutral", azaz "szénsemleges", tehát teljesen eltörölte széndioxid-kibocsátását. Ezzel a példával bátorítani akarjuk a családokat, a plébániákat és a közösségeket egyaránt, hogy kötelezzék el magukat a természetvédelemben, amely mindenki számára megvalósítható.

Bizonyos értelemben ez olyan, mintha örökbe fogadnánk egy erdőt, vagyis segítünk abban, hogy újjászülessen az erdő egy természeti parkban. Minél több a fa, annál kevesebb a széndioxid a légkörben - mondta a pápai tanács altitkára.

Amint a Der Spiegel Online megjegyzi: mintegy 130 ezer dollár értékű - 23 millió forintnyi - az erdőtelepítés, ami a magyar cég számára minden bizonnyal kifizetődő: a kedvező sajtóvisszhangok mellett ezentúl pápai áldással folytathatja tevékenységét.

hirado.hu/MTI - fidesz.hu