A Fidesz a vízbázisok eladása ellen
2007. szeptember 19., 13:43
A vízbázisokat állami tulajdonban kellene tartani - jelentette ki a tegnapi parlamenti vitában a Fidesz képviselője, úgy vélik ugyanis, hogy a privatizációs csomagban szerepel a hat regionális vízmű teljes értékesítése. Álláspontjuk szerint ez megdrágítaná a szolgáltatás árát. A Népszabadság írása.

Nos, nagyvárosaink közül Pécsett mérik a legdrágábban az ivóvizet. Itt egy köbméterért 638 forintot számláznak a csatornázott városrészekben. A baranyai megyeszékhelyen 30 százalékkal drágult a víz az év elején: ez a drasztikus emelés kellett ahhoz, hogy a helyi önkormányzat és a francia Suez-csoport kezében lévő Pécsi Vízmű Zrt. képes legyen saját erőből folyamatosan megújítani hálózatát.

Neer József, a pécsi cég műszaki igazgatója az év elején azt prognosztizálta, hogy azok a hazai vízművek, amelyek 300-400 forintért adják a vizet, akár néhány éven belül összeomolhatnak. Neer szerint ugyanis sok vízmű azért tudja alacsonyan tartani a szolgáltatás árát, mert nem költ eleget az elöregedett vezetékek cseréjére. Ezt egyébként több megyeszékhely vízművénél nem is cáfolták. A Pécsi Vízmű vezetőit nem érte váratlanul, hogy az ország több városában akár kétszeresre kell emelni a vízdíjat. Pécsett viszont erre nem lesz szükség, ígéri Neer József.

A műszaki igazgató azt prognosztizálja, hogy a Pécsi Vízműnél a vízdíj változása infláció alatt marad a következő években.

Vízáremelés, úgy általában, egységesen biztosan nem lesz Magyarországon. A víz árát ugyanis nem központilag állapítják meg, az árhatóság az adott település önkormányzata. Jelenleg csak ajánlások vannak a vízdíj megállapítására, ilyet több szervezet is kiad, például a környezetvédelmi minisztérium vagy a vízi közmű szövetség. Szakemberek és politikusok is régóta sürgetik egy olyan törvény megalkotását, amely az árképzés módját is rögzítené. Ezzel ugyan nem lesz egységes a vízdíj az országban, de megállapításának módja igen. Jelenleg többszörös különbség is lehet az ország különböző településein a vízdíj között.

Népszabadság

fidesz.hu