Kína: bírálatok Washingtonból vallásszabadság ügyében
2007. szeptember 20., 14:26
A kínai kormányzat csütörtökön visszautasította a washingtoni külügyminisztérium múlt heti, a vallásszabadság világméretű helyzetével foglalkozó éves jelentésének az ázsiai országgal kapcsolatos bírálatait.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője szerint országa határozottan tiltakozott a jelentés miatt. "Arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy fejezze be a beavatkozást Kína belügyeibe olyan témákra hivatkozva, mint a vallás, s tegyen többet a kölcsönös megértés és bizalom előmozdításáért" - mondta.

A washingtoni jelentés szerint a vallásszabadság tiszteletben tartása terén Kínában az elmúlt évben volt némi előrehaladás, de a pekingi vezetés továbbra is elnyomja a hitüket a "hivatalos" (azaz a Peking által szorosan ellenőrzött) egyházon kívül gyakorló keresztényeket, valamint a tibeti buddhistákat, a muzulmán ujgurokat és az ősi kínai filozófiát és testgyakorlatokat hirdető, nagy tömegeket vonzó Falunkung (Falungong) szektához tartozókat.

A jelentés leírja egy ujgur aktivista fiának esetét, akit letartóztattak és pénzbüntetésre ítéltek a kínai hatóságok. Az illetőt állítólag megkínozták a fogságban. A dokumentumban szerepel egy 17 éves tibeti buddhista szerzetesnő esete is, akit kínai határőrök állítólag lelőttek, amint át akart kelni Nepálba. Peking ezenkívül kiutasított az ország területéről száznál több külföldi keresztény misszionáriust. S az amerikai külügyminisztérium értesülést szerzett arról is, hogy letartóztatták és a fogságban halálra kínozták a kínai vezetés által következetesen "gonosz kultuszként" emlegetett Falunkung szekta több tagját.

Kínában a becslések szerint 8-12 millió katolikus él: egy részük az államilag ellenőrzött "hivatalos" egyház keretében gyakorolja hitét, másik részük viszont különböző illegális gyülekezetekben. A washingtoni jelentés szerint mindazok a hívők, akik elutasítják a hivatalos ellenőrzést, a kínai, ateista kormányzat embereinek részéről támadásokra, ütlegelésre, sőt akár őrizetbe vételre is számíthatnak.

A pekingi külügyi szóvivő szerint a szabad vallásgyakorláshoz való jog tiszteletben tartása, védelme régóta a kínai kormány politikájának egyik alapja. Szerinte minden kínai úgy gyakorolja vallását, ahogy akarja, nincsenek korlátozások. Az amerikai jelentés pedig - mint hangsúlyozta - alaptalan vádakat tartalmaz Kína vallási és etnikai politikájáról.

MTI- fidesz.hu