Százmilliárdba is kerülhet az elmaradt ügyeleti díjak kifizetése
2007. szeptember 21., 10:44
Százmilliárd forintjába is kerülhetne az államnak, ha valamennyi egészségügyi dolgozó perre menne az elmaradt ügyeleti díja miatt. Az érintettek többsége azonban nem megy bíróságra, a most futó eljárásokban összesen százmillió forintot követelnek a munkáltatóktól - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Orvosi Kamara titkára, Gyenes Géza a lapnak elmondta: az eddig nyertes pereknél dolgozónként átlagosan több mint egymillió forintot ítélt meg a bíróság, és jelenleg is több tucat per folyik. A gyógyítók az európai irányelvek betartása kapcsán indítottak pereket, amelyekben 2004. május 1-jéig, az uniós csatlakozás időpontjáig visszamenőlegesen kérik az ügyeletért kifizetett és az európai előírások szerint járó díjak különbözetét.

Annak, hogy csak kevés orvos viszi bíróság elé az ügyét, a titkár szerint az egzisztenciaféltés az oka, mivel a doktorok nem az államot, hanem a munkáltatójukat kénytelenek perelni. Az elindult eljárásokat egyébként eddig minden esetben a felperesek, azaz a gyógyítók nyerték meg - írja a lap.

A Pénzügyminisztériumnak ügyeletügyben eddig csupán néhány perről van tudomása, a központi büdzsében külön kiadási tételként nem nevesítették az egészségügyi dolgozóknak járó pénzeket - tudta meg a szaktárcától a Napi Gazdaság.

napi.hu - fidesz.hu