A szlovák házelnök szerint félrevezették a magyarokat
2007. szeptember 22., 10:08
A szlovák parlament elnöke "meglepőnek" találja a magyar Országgyűlés képviselőinek álláspontját", szerinte a magyar honatyák "valószínűleg nem ismerik" a Benes-dekrétumok érvényességét megerősítő szlovák parlamenti határozat szövegét.

Pavol Paska véleménye szerint a határozatot rosszul értelmező magyar képviselőket "Csáky Pál pontatlan és félrevezető" tájékoztatása tévesztette meg. Paska azt állítja, hogy a határozat a kollektív bűnösség elvétől való elhatárolódást is tartalmazza, ezért indokolatlan ellene szólni.

Csáky Pál a legnagyobb határozottsággal utasította vissza a szlovák házelnök "suta és ravaszkodó észjárását", mondván, hogy ez a Vladimír Meciar nevével jegyzett kilencvenes évek stílusát idézi. Csáky emlékeztetett arra, hogy "a szégyenletes" parlamenti határozat pontos és hiteles szövege a világhálón több nyelven is olvasható, egyértelmű üzenetét aligha lehet különféleképpen értelmezni. Szerinte a határozat az első olvasatnál is súlyosabb szándékot hordoz. Ezt bizonyítandó az MKP elnöke utalt a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének élén álló szlovák történész, Stefan Sutaj pénteken napvilágot látott véleményére.

A szlovák történész olvasata szerint: "A dekrétumok érinthetetlenségének ilyetén való mostani deklarálása talán azt jelentheti, hogy azok eredeti alakja változatlanul érvényes". Érvényes "azzal együtt, hogy a magyar nemzetiségű lakosság többségét megfosztották az állampolgárságától", jóllehet, a magyarok 1945-ben, a németek pedig öt évvel később visszakapták a csehszlovák állampolgárságukat. "Az érintetteket újra megcsúfolták, mert a határozat harmadik pontjában a szlovák parlament újra megerősítette a dekrétumok jogi és vagyoni rendelkezéseit, s bármilyen sajnálatos, de azt is sugallta, hogy az állampolgárságunkat újfent kétesnek találják" - fogalmazott pénteken Csáky.

A szlovák törvényhozás csütörtökön fogadta el a szlovákiai - akkor még csehszlovákiai - magyarok és németek második világháború utáni meghurcolását a kollektív bűnösség elve szerint törvényesítő Benes-dekrétumok szentesítéséről szóló határozatát. Ennek preambulumába ugyan belekerült egy mondat, miszerint a szlovák törvényhozás elítéli a kollektív bűnösség elvét, de a szlovák többséggel elfogadott dokumentum ellen egyedül szavazó Magyar Koalíció Pártja (MKP) azonnal rámutatott a jelzett mondat és a határozat tartalma közötti ellentmondásra. Bárdos Gyula frakcióvezető csütörtökön nyilatkozva álszent és cinikus ellentmondásnak minősítette, hogy miközben a szlovák honatyák megpróbálnak elhatárolódni a kollektív bűnösség elvétől, a határozatban ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a dekrétumokból eredő "jogi és tulajdonviszonyok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok." Csáky szerint bármennyire is hihetetlen, de tény: "Három évvel Szlovákia uniós tagsága után a szlovák törvényhozás megerősítette a kollektív bűnösség elvét".

Pénteki nyilatkozatában a szlovák házelnök emlékeztetett: a határozatban a magyar-szlovák jószomszédi kapcsolatok szándéka is megfogalmazódik, s hogy a helyes értelmezés lehetőségét kínálva magyar kollégájának máris megküldte a határozat pontos fordításának szövegét. Paska azonban nem szólt arról, hogy megismerkedett-e már Szili Katalin hozzá intézett levelével, amelyben az Országgyűlés elnöke magyar részről elfogadhatatlannak, a mai Európa értékeivel és jogelveivel szögesen ellentétesnek nevezi a szlovák határozatot, és kéri: "Tegye egyértelművé álláspontját a kollektív bűnösség szlovákiai magyarságra vetülő árnyékának eloszlatása érdekében." Szili Katalin jelezte: a kétoldalú kapcsolatok jövőjét Pavel Paska majdani állásfoglalása alapján tartja tervezhetőnek.

MTI - fidesz.hu