Főpásztorok kerekasztal-beszélgetése a Szent István-bazilikában
2007. szeptember 22., 15:04
A katolikus vallás jelenlegi üzenetéről osztották meg gondolataikat a nagyközönséggel a Városmisszió Budapest 2007 zárónapján, szombaton, az ötéves múltra visszatekintő rendezvénysorozatnak otthont adó városok egyházi vezetői.

A Betlen János, tévés személyiség által vezetett kerekasztal-beszélgetés során előtérbe kerültek az egyház válaszai a modern kori társadalmi problémákra, a szociális gondokra, a hitetlenségre, valamint szó esett a kereszténység és a kulturális örökség, illetve a modern nyelvezet kapcsolatáról.

A brüsszeli bíboros, Godfried Danneels az öngyilkosság általános elszaporodásával kapcsolatban megemlítette, hogy azért következhetett be, mert sokan értelmetlennek tartják mindennapjaikat, holott az örök életben való hit az evilági életet is megtölti tartalommal.

Kiemelte: a néhol militáns ateizmussal minden hívőnek szeretettel kell felvennie a küzdelmet.

José da Cruz Policarpo lisszaboni pátriárka élő problémaként a nyelvezet hatóerejének a modern kifejezések miatti elvesztését hozta fel, holott a papoknak Keresztelő Szent János erőteljes, kifejező nyelvét kellene használniuk szerinte.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy az evangélium szavai olyasfajta dinamikával bírnak, amely más szövegben nem található meg.

A portugál bíboros ezenkívül kijelentette, hogy az egyház a társadalomnak szerves része, ami miatt a szociális igazságosság védelmezőjeként lép fel.

Ehhez kapcsolódóan a házigazda Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek a plébániákon működő karitász szervezetek munkájáról szólt, amelyek többek között a bevásárlóközpontokban gyűjtenek alapvető élelmiszereket a rászorulóknak. Az egyház és a kultúra együttműködése kapcsán a Szakrális Művészetek Hetét, valamint Lakatos György és cigányzenekara 2004-es nagy sikerű párizsi városmissziós fellépését említette.

A párizsi érsek, André Vingt-Trois emlékeztetett arra, hogy az egyház története kudarcok sorozata is, ennek kapcsán utalt az afrikai püspökök számának drasztikus fogyatkozására.

A piacgazdaság vallási vonatkozásaival összefüggésben arról beszélt, hogy a kereszténység a vevőtől, az örök életért cserébe, minden áldozatot elvár, beleértve a teljes önfeladást.

MTI - fidesz.hu