Nukleáris minták Szíriában?
2007. szeptember 23., 16:00
Észak-koreai nukleáris alapanyagokat zsákmányolt Szíriában az izraeli hadsereg elit felderítő kommandója, mielőtt az izraeli légierő a nyersanyagot rejtő raktárt szeptember elején megsemmisítette - írta washingtoni és jeruzsálemi forrásokra hivatkozva a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap már a múlt héten - ugyanezen forrásokat idézve - tényként közölte, hogy a szeptember 6-án végrehajtott izraeli légi rajtaütés ezt a tároló létesítményt semmisítette meg. Az izraeli harci repülőgépek behatolásáról - részletek nélkül - Szíria adott hírt, és ezt amerikai részről is megerősítették. Izrael az akció tényét sem ismerte el hivatalosan, de a vezető brit lap múlt heti részletes beszámolója szerint összehangolt támadásról volt szó, amelyet izraeli kommandósok a földről segítettek.

A lap most vasárnapi számának jelentése szerint ez utóbbiak a Szajeret Maktal nevű, mélységi felderítésre kiképzett kommandó kötelékébe tartoztak (az alakulat héber elnevezésének fordítása egyszerűen felderítő egység), és "minden bizonnyal szír egyenruhában" közelítették meg a Szíria északi részén lévő titkos katonai komplexumot. Izrael akkor már hónapok óta figyelte a létesítményt, és a nyáron közölte George Bush amerikai elnökkel, hogy hírszerzési adatai szerint a telepen észak-koreai személyzet és nukleáris alapanyagok vannak - áll a brit lapban.

Izrael az épülő iraki atomreaktor 1981-es lebombázásának mintájára terveket dolgozott a szíriai telep elleni légitámadásra, Washington azonban - mielőtt erre áldását adta volna - egyértelmű bizonyítékokat követelt arra, hogy a szíriai komplexumban valóban nukleáris jellegű tevékenység folyik. Az izraeli kommandósok feladata e bizonyíték beszerzése volt, és az egységnek sikerült is mintákat zsákmányolnia. Az Izraelbe szállított alapanyagok laboratóriumi vizsgálata igazolta, hogy azok észak-koreai eredetűek, és az amerikaiak ezután jóváhagyták a támadást - írja a The Sunday Times, amely szerint az akciót Ehud Barak izraeli védelmi miniszter személyesen irányította.

A lap által idézett diplomáciai források szerint számos észak-koreai szakértő is meghalt az izraeli támadásban. Ez a feltételezés jórészt arra épül, hogy a phenjani rezsim az országtól távol lezajló fejlemények esetében szokatlan élességű propagandát folytat az ügyben - áll a cikkben. A lap úgy tudja, hogy a szíriai Baasz párt igazgatója, Szajid Eliász Daúd csütörtökön Peking érintésével Phenjanba repült, ami "alátámasztja azokat a külföldi diplomáciai vélekedéseket, hogy a két ország összehangolja válaszát az izraeli csapásra".

A The Sunday Times múlt heti beszámolójának forrásai szerint a rajtaütést már tavasz óta tervezték. Ennek előzményeként Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője bizonyítékokat tárt Ehud Olmert kormányfő elé arról, hogy Szíria "nukleáris eszközt" akar vásárolni Észak-Koreától. Dagan attól tartott, hogy egy ilyen eszközt észak-koreai fejlesztésű Scud-C rakétára lehet majd szerelni.

MTI - fidesz.hu