Egyesülettel a magyarság építéséért
2007. szeptember 23., 23:33
A szégyenteljes 2004. december 5-i népszavazás egyéves évfordulóján - szakrális helyen - Esztergomban jött létre 11 - elsősorban nemzeti elkötelezettségű - önkormányzat és Pálfi István európai parlamenti képviselő vezetésével a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület.

Az egyesület munkájának kibontakozását a tavaly nyáron fiatalon eltávozott képviselő halála nem tette lehetővé. Idén áprilisban alakult újjá az egyesület, szintén Esztergomban, elnökévé Becsey Zsolt néppárti képviselőt választotta, társelnök Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere, az Ister-Granum Eurorégió elnöke lett. Az elnökség tagjai: Bauer Edit szlovákiai európai parlamenti néppárti képviselő, Tasó László Nyíradony, Tóth Imre Sarkad, Tilki Attila Fehérgyarmat és Nógrádi László, Lenti polgármestere.

A szeptember 21-én Budapesten megtartott közgyűlésen 50 önkormányzat - 27 magyarországi, 20 felvidéki és 3 szerbiai - felvételéről döntöttek. Ugyancsak a közgyűlésen emlékeztek meg Pálfi István elnökről, akinek özvegye számolt be a Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány célkitűzéseiről, működéséről. Pálfiné Pántya Anikó elmondta: az alapítvány célja a Pálfi István által megkezdett, határokon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok ápolása. Ennek érdekében ösztöndíjat hoztak létre, 1-1 Észak-alföldi Régióból, Partiumból, illetve Kárpátaljáról származó IV-V. éves egyetemi hallgatók számára, akiknek egy éven át biztosít az alapítvány ösztöndíjat.

Annak letelte után pedig egy hónapos brüsszeli, illetve magyarországi gyakorlati lehetőséget is nyújtanak. (Utóbbit csak a kárpátaljai hallgatónak, mivel Ukrajna nem uniós ország, s a kijutás még körülményes.) Az alapítvány Biharország néven időszakos kiadvánnyal jelentkezik a képviselő szülőföldjéről. Adománygyűjtési akciójuk keretében a napokban Székelyföldre juttattak ki ruhaneműt, hamarosan pedig Kárpátaljára visznek hasonló szállítmányt.

Az Egyesület céljai közt említette Becsey Zsolt a határok menti települések szorosabb együttműködésének elősegítését, az európai uniós lehetőségek minél hatékonyabb kihasználását. Az információáramlás érdekében egy füzetecskét is kiadtak, de terveznek még az idén két konferenciát is. Egyik az Ipoly-hidakról, másik az Alföld-Fiume vasútvonal szorgalmazásáról szól majd. December 5-én Esztergomban ünnepélyes közgyűlést tartanak. Bejelentette továbbá, hogy hamarosan egy honlapot is indítanak, illetve Brüsszelben titkárságot is létrehoznak.

Nyírő Gizella - fidesz.hu