Az amerikai légierő egy Irán elleni esetleges háborút készít elő?
2007. szeptember 24., 09:32
Brit lapértesülés szerint az amerikai légierő titkos csoportot állított fel a "következő háború megvívásának" megtervezésére, miközben növekszik a feszültség az amerikai-iráni kapcsolatokban.

A The Sunday Times című brit lap katonai forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a "Sakk és matt" fedőnevet viselő projektet júniusban indították újra a Pentagonban. A 20-30 tagú csoportban a légierő magas rangú tisztjei, valamint védelmi és kibernetikai szakértők vesznek részt, közvetlen hozzáférésük van a Fehér Ház, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más titkosszolgálatok adatbázisaihoz.

Az amerikai légierő egyik legélesebb észjárású tábornokának tekintett Lawrance "Stuzt" Stutzriem által vezetett csoport közvetlenül Michael Moseley tábornoknak, az amerikai légierő parancsnokának tesz jelentéseket. Stutzriem dandártábornok helyettese Lani Kass, az izraeli hadsereg volt tisztje, a kibernetikai tér szakértője.

A "Sakk és matt" projekt feladatai közé tartozik, hogy kidolgozza a hadviselés alternatív és innovatív stratégiáit, valamint felmérje a légtérben, az űrben és a kibernetikai térben végrehajtandó jövőbeni műveletek szükségleteit. Védelmi források közlése szerint nem csak az Irán elleni tervek kidolgozásával bízták meg, hanem vizsgálnia kell a Kína és az Észak-Korea részéről felmerülő esetleges fenyegetéseket is.

Az amerikai középső parancsnokság már két éve dolgozik azon, hogy részletes, minden eshetőségre kiterjedő tervet készítsen egy Irán elleni esetleges támadásra.

A "Sakk és matt" projektet az 1970-es években hozták létre a szovjet fenyegetések elhárítására, de a következő évtizedben feledésbe merült. John Warden ezredes vezetésével élesztették újra, csoportja az 1991-es öbölháború légi hadműveletét tervezte meg.

MTI - fidesz.hu