New Yorkban folytatódik az alkudozás Koszovóról
2007. szeptember 26., 06:21
Szerbia diplomáciai offenzívával készül a koszovói státustárgyalások New York-i fordulójára. Várhatóan mindkét fél felfedi eddig titokban tartott lapjait. A Magyar Hírlap tudósítása.

Belgrád és Pristina első közvetlen és legmagasabb szintű tanácskozására pénteken kerül sor a világszervezet égisze alatt, a szerb küldöttség tagjai azonban már számos megbeszélést bonyolítottak le az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára érkező államférfiakkal, ismertetve az albán többségű tartomány jövőjére vonatkozó terveiket. Borisz Tadic elnök országa maximális kompromisszumkészségét hangoztatja, ám azt kizárja, hogy megkérdőjelezzék Szerbia területi integritását és szuverenitását. Vojislav Kostunica kormányfő, aki tegnap csatlakozott a küldöttséghez, elutazása előtt arra figyelmeztette a Koszovó függetlenségének elismerését fontolgató államokat, hogy veszélyes tévhitben ringatják magukat, ha azt hiszik, hogy Szerbiára rákényszeríthetnek egy ilyen megoldást. Egyébként még az sem tisztázott, hogy miről is fog tárgyalni a két delegáció.

A szerb álláspont szerint csak a tartomány jogállása szerepelhet napirenden, míg az albánok "a két állam jószomszédi kapcsolatairól" szóló dokumentumtervezettel érkeztek. Politikai elemzők szerint az eddigi taktikázás után ezúttal mindkét fél kénytelen lesz felfedni titkos kártyalapjait. Slobodan Samardzic Koszovó-ügyi miniszter erről csak annyit árult el, hogy létezik egy titkos forgatókönyv, amelyet akkor vesznek elő, ha az albán fél obstruálja a tárgyalásokat. A politikus szerint ez azt jelzi majd, hogy az albánokat támogató Amerikát nem érdekli a kiegyezés, és arra ösztönzik Pristinát, hogy decemberben hirdesse ki egyoldalúan a függetlenséget. Samardzic mégis úgy látja, hogy szerb szempontból Koszovó megtartásának kilátásai most jobbak, mint a közelmúltban.

Magyar Hírlap

fidesz.hu