Funar bíróságon támadja meg Markó Bélát
2007. szeptember 26., 07:00
Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátusi frakciójának vezetője feljelentette a romániai főügyésznél Markó Bélát, az RMDSZ elnökét azzal a váddal, hogy veszélybe sodorja Románia biztonságát és alkotmányos rendjét. A Magyar Hírlap tudósítása.

Bár egyértelműen a közeledés jelének tartották, hogy az RMDSZ a kolozsvári városházán tartotta hét végi önkormányzati konferenciáját, Markó Béla ott elhangzott kijelentéseire a Funar-korszakból ismerős reakciók érkeztek. Maga Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátusi frakciójának vezetője tett bűnvádi feljelentést Románia főügyészénél, mert szerinte Markó Bélának a nemzetállamra vonatkozó kijelentései sértik az alaptörvényt, és veszélyeztetik az ország biztonságát.

Az európai parlamenti választásra készülő RMDSZ az önkormányzati vezetőknek tartott konferenciát a brüsszeli jelenlét fontosságáról. Markó Béla - bírálva azokat, akik nem tartják fontosnak a brüsszeli jelenlétet - kijelentette: "Nem szabad elfogadnunk ezt a bűnös demagógiát, hiszen ma sem egymással, hanem a románokkal vagyunk versenyben: ezzel csak azt tudjuk bebizonyítani, hogy Románia igazi, valós nemzetállam."

Kolozsvár jelenlegi polgármestere, Emil Boc arra szólította fel az RMDSZ elnökét, hogy hagyjon fel radikális megnyilvánulásaival.

Ferencz Csaba, Magyar Hírlap

fidesz.hu