A román parlamentben is nacionalista vihart kavart Markó kijelentése
2007. szeptember 26., 18:41
Újból felfüggesztették a kisebbségi törvény szakbizottsági vitáját szerdán a román képviselőházban, az ülést vezető Lia Olguta Vasilescu, a Nagy-Románia Párt (PRM) képviselője ugyanis befagyasztotta az ülést, miután Anghel Stanciu szociáldemokrata párti politikus - a Markó Béla nemzetállamra vonatkozó kijelentései elleni tiltakozásul - több társával együtt kivonult az ülésről.

Mint arról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye beszámol, a szociáldemokrata képviselő azt mondta: addig nem hajlandó részt venni az RMDSZ által kidolgozott jogszabály vitáján, amíg a szövetség elnöke "nem kér bocsánatot" említett kijelentése miatt.

Markó Béla a múlt hétvégén Kolozsváron tartott beszédében kifejtette: európai parlamenti képviselete révén az erdélyi magyarság bebizonyíthatja, hogy Románia nem nemzetállam.

Asztalos Ferenc képviselő, a bizottság tagja kifejtette: az ellenzék csupán ürügyként használja fel az RMDSZ elnökének kijelentéseit a jogszabály vitájának további halasztásához.

Emlékeztetett: az RMDSZ már 1991 óta folyamatosan szorgalmazza a nemzetállam kifejezés törlését az alkotmányból.

Romániában a nemzeti kisebbségek számaránya meghaladja az összlakosság tíz százalékát, így a nemzetállami meghatározás nem felel meg a valóságnak - hangsúlyozta a képviselő. Rámutatott: a két éve húzódó szakbizottsági vita során a jogszabály hetvennyolc cikkelyéből mindeddig csak tizenkilencet sikerült megvitatni, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy a román politika nem akarja a törvényt elfogadni.

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párthoz tartozó Lia Olguta Vasilescu maga is "felháborító szemtelenségnek" nevezte az RMDSZ azon szándékát, hogy elfogadtasson a parlamenttel egy olyan jogszabályt, amely - mint fogalmazott - "súlyosan sérti az ország egységes nemzetállami jellegét". A politikus asszony szerint egyszerűen ejteni kellene a kisebbségi törvényt.

MTI - fidesz.hu