A tandíj ellen tüntettek a miskolci és az egri hallgatók
2007. szeptember 27., 06:18
A tandíj ellen demonstráltak egyetemi és főiskolai hallgatók szerda este a Miskolci Egyetemen, a protestálók egyebek mellett azt hangoztatták: a tandíj egyszerűen forrásteremtést jelent, egyfajta adóbevétel, ezért nem tandíj, hanem gazdasági reform kell a felsőoktatásban. Az MTI híre.

A Miskolci Egyetem parkjában több mint ezer hallgató skandálta szerda délután: "nem akarunk tandíjat"! A miskolci egyetemisták demosntrációjához az egri Eszterházy Károly Főiskola tanulói is csatlakoztak.

Hircsu Ákos, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (ME-HÖK) általános alelnöke, a HÖOK Észak-magyarországi régió elnöke az MTI-nek elmondta: politikamentes demonstrációt szerveztek.

A tandíj ellen tüntetünk, pártállástól függetlenül - mondta.

Sass Dániel, az egri Eszterházy Károly Főiskola Hallgatói Önkormányzatának elnöke a demonstráción arról szólt, hogy a tandíj jelenlegi formája egy hibás politikai döntés, ugyanakkor leszögezte: a tüntetés "nem politikai állásfoglalás egyik oldalon sem, és elhatárolódunk minden, a napi politikát érintő megmozdulástól, elvi és erkölcsi szolidaritástól. Annak, hogy ma itt ilyen sokan összegyűltünk, egyedüli célja a hallgatókat érintő tandíj bevezetésének ésszerűtlenségére való figyelemfelkeltés itt Miskolcon és az ország több pontján egyaránt".

A felsőoktatás a Magyarország által is aláírt, a bolognai folyamathoz tartozó nyilatkozatok szerint közjó, társadalmi felelősség - mondta, hozzátéve: a társadalomnak nagy felelőssége van abban, hogy finanszírozza azon orvosok, pedagógusok, mérnökök, ácsok, kőművesek, cipészek tanulmányait, akik tanulmányaik után majd a társadalmat fogják szolgálni.

Hircsu Ákos beszédében kritizálta a tandíj bevezetésének szükségességéről szóló kormányzati álláspontokat. Mint mondta: az átlag magyar családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 20 ezer forint körül vagy az alatt alakul.

"Nekik bizony sok a tandíj, és ha azt is hozzátesszük, hogy a családok havi kiadásai elképesztő mértékben növekednek, és a jövőben is emelkedni fognak, akkor ezek az összegek már előteremthetetlenek lesznek sokak számára" - jelentette ki.

MTI, MNO

fidesz.hu