A krisztusi szeretet csodákra képes
2007. szeptember 27., 13:43
Van Kárpátalján egy színtiszta magyar község - a határtól 15 km-re - Nagydobrony, ahol a Szovjetunió felbomlása utáni első, egyházi fenntartó árvaházat működtetik.

Pálfi István európai parlamenti néppárti képviselő többször megfordult az otthonban, vitte szülővárosának adományát, de saját pénzből is támogatta az árvaház bővülését. A minap a Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány képviseletében Pálfiné Pántya Anikó nyújtott át pénzadományt az otthon fejlesztésére.

Katkó László - civilben a szűrtei református gyülekezet főgondnoka - , az intézmény igazgatója hallatlan szeretettel mutatta be a maroknyi biharinak az intézményt. A vendégek megtudták, hogy az 1993-as alapkőletételt követően, két év múlva "lakták be" az első fogyatékos és árva gyerekek a hollandok által épített meseszerű épületet. Ma már 71 gyermek és fiatal - 3-tól 21 évesig - él ott, közülük 47-en tanulhatnak iskolában, ebből öten gimnáziumban. A nyolcszemélyes szobákhoz önálló vizesblokk tartozik, a berendezést saját ízlésüknek megfelelően alakítják ki a gyerekek.

Az otthon területén - saját és bérelt földeken - gazdálkodást folytatnak a dolgozók. A 46 magyar embernek munkát és megélhetést nyújtó gazdaságban minden megterem, amire szükség van, sőt, eladásra is jut. Van saját tehenészetük, sertésállományuk, takarmánykeverőjük, terménytárolójuk, pékségük, halastavuk, vágóhídjuk. Az újonnan épült szárnyban röntgennel rendelkező fogorvosi rendelőjük is. A világ minden részében szétszórt magyarsággal kapcsolatot tartó otthon szálláshelyet is kínál az odaérkezőknek, de gyakran rendeznek konferenciákat, továbbképzéseket is náluk.

Szeptember 25-én Beregszászon, az Amfiteátrumban a Református Szeretetszolgálat Fodor Gusztáv lelkész szervezésében jótékonysági hangversenyre került sor, melynek bevételét az árvaház javára, illetve a tehetséges gyermekek továbbtanulásának segítésére ajánlották fel. Az est sztárvendége Bartók Eszter és Caramel volt, de felléptek a nagydobronyi gyerekek tánc és énekszámokkal is.

Nyírő Gizella

fidesz.hu