Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
Fórum
Nemzeti konzultáció a munkahelyteremtésről + hang
2012. május 25., 12:05
A 16 kérdésből álló konzultációs íveket várhatóan kedden kezdik kiküldeni a mintegy nyolcmillió nagykorú állampolgárnak.
Új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány - közölte Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarország jelenlegi helyzetében életveszélyes lenne, ha az államadósság felduzzasztása árán érnénk el gazdasági növekedést.
A mezőgazdaság mint a fa ágai. Törzs nélkül ? Összeségében lehet - kell számolni vele. Fejlett mezőgazdaság csak fejlett feldolgozóipari, tároló kapacitással elképzelhető. A növény termesztés függvénye az állat tenyésztésnek és az állat tenyésztés függ a növény termesztéstől. Ahogy írod is, a cukoripar mellékterméke kiváló takarmánykiegészítő is. Téved aki azt hiszi, hogy az állatnak mindegy mit tesznek elé. A növényeknek sem jó bármi.
A növények érési ideje miatt a feldolgozó üzemek szezonálisan működnek. A korai betakarítás nem jó, a késői még rosszabb. Az állatok esetében hasonló, ha nem élhet az állat igényei szerint, nem fog húst adni vagy gyenge minőségű lesz a húsa, teje. Nem hagyhatók figyelmen kívül a tudományos eredmények ! Használni kell. A bio gazdálkodás nem azt jelenti, hogy magára hagyom a növényt az állatot Isten nevében. Az emberek többségének kell dönteni, mit szeretne ! Tartalmas életet, vagy édesített, dúsított, hígított, finomított, buborékokat ?
Valóban az aznnal fogyasztható élelmiszereket:"A dolgozók kb. 2-4%-a állítja elő"-itt új munkehelyek számottevően NEM keletkezhetnek. Vegyünk egy "fekete doboz" példát - közömbös, hogy mi van benne. Egy bemenő anyagárama van - cukorrépa- és három kimenő anyagárama:1. kristlycukor (lakossági fogyasztás, konzervipar, export) 2. kilúgozott répaszelet (állati takarmány kiegészítő) 3. melasz (szesz- élesztő gyártás, újabb takarmány kiegészítő (az előbbivel együtt újra hasznosítás)). Gondoljuk végig, hogy a fenti négy anyagáram hány munkahelyet, foglalkoztatást jelent. DE! azt is gondoljuk végig, hogy a "fekete doboz" - amit cukorgyárnak hívnak - kukába dobásával micsoda rombolást hajtok végre a mezőgazdasági iparok belső struktúrájában. NA ÉS? MAJD MEGVESSZÜK. Na ez az a pont ami után már nincs miről beszélni...
---
Ennek a visszacsináláshoz évtizedek kellenek - MINEK? pénz nincs, válság van. Ebben az az elszomorító sem ÉN és feltételezhetően TE sem vagy a probléma okozója
Az iparosított mezőgazdaság, óriási összegeket fordít tudományos kutatásokra,fejlesztésekre, hogy tömegtermelésben legyen termeszthető a mindennapi ételnek italnak való. A "termék" egységes megjelenésű, tetszetős. A beltartalmi értéke elmarad a natúr termesztésben megszokottól. Nem is cél, hogy olyan legyen mint a hagyományos. A dolgozók kb. 2-4%-a állítja elő a teljes népesség élelmiszer készletét. Szóval kb. csak alig .. százaléknyi ember tudja mit eszik a népesség. Nincs párja a tövén érett gyümölcsnek, a fogyasztásra érett húsoknak, de az ipari módszerekkel előállított növényi, állati termékekkel nem kelhet árversenyre. Szóba jön még az eltarthatóság, a hulladék képződés, a hulladék kezelése is. Komposzt, gáz -
Itt szóba kell kerüljön a pénzgazdálkodás, a jövedelem elosztás kérdése. Mindkettő az iparosított mezőgazdaság felé mutat. A fogyasztónak fogyasztania kell. A többségük nem várhat. Abból választanak amit eléjük tesznek, és, az olcsóbbat.
Lehet, hogy "telitalálat" DE! nem oldja meg az élelmiszerek korábban említett minőségi problémáját. MIÉRT? Családi, kis, közepes élelmiszergyártó vállalkozásoknál követhető piaci stratégia lehet (?) DE a piacon domináló "nagy-halak" új terméknél vagy új termékváltozatnál másképp gondolkodnak. Náluk - a teljesen logikus - első lépés mindenfajta tevőlegességtől mentesen új termék kibocsátása elött, hogy a piaci fizetőképes kereslet elemzésével MEGTERVEZIK a kibocsátásra szánt MINŐSÉGET - majd ehhez alakítják ki a gyártó technológiai vonalat. Az alapcél NEM az, hogy szuper minőséget produkáljanak - bárki bár mit is mond - hanem az, hogy az új kibocsátás "szupermódon" ELADHAtÓ legyen. A dolog működik. - Ezek után lehet merengeni a minőségen...
Egy kicsit a fordítva gondolkodást kellene megtanulni. Nem az adalék anyagok trükkozési lehetőségét kellene meglovagolni, hanem a minőségből kell/kellene tőkét kovácsolni. Ahogy én látom filmeken a külfüldi élelmiszer termelő kis vállalkozásokat pont az tartja a piacon, hogy az általuk produkált élelmiszer nemes egyszerűséggel az ami.
" DE ! egy határt soha nem lenne szabad átlépni - átlépik ... "
Azt jól tudjuk, hogy az üzemi - nagyüzemi technológiák a termelékenységet a tömegtermelést hivatottak biztosítani, minél nagyobb méretekben. Az állatokat " be lehet csapni " és 1 -2 év helyett néhány hét, néhány hónap alatt elérik a fogyasztásra éppen megfelelő méretet. No persze, igen jól szaporíthatók is. Ezek a technikák nem annyira a kitűnő minőségre koncentrálnak, inkább a nagy mennyiségű megfelelőre. Igen nagy költségű beruházás után lehet csak az üzemi méretekben történő állat gyártást elindítani. De, ha működik, akkor már a db. számhoz viszonyítva ólcsó az előállítás.
Azt hiszem ez az a pont amikor az egyéni vagy családi méretekben gondokozó ember lemarad a versenyben azelőtt, hogy elindulna. Minőségi termékeivel együtt ! Azt is tudjuk, hogy sokan nem is tudják a különbséget a saját kertben termett és a kereskedelemben kapható gyümölcsök között. Ez is csak üzlet, amit a bankok ...
Abban van a "feneség" hogy a klasszikus (vagy ahhoz közelálló módon) előállított élemiszer finomabb és egészdégesebb is DE! sajnos drágább is.
Mondok egy példát a pezsgő kalasszikus előállítási módja az egyedi palackban érlelés, majd a többszöri rázogatással a nyílásával lefelé tárolt üvegből kispriceltetik az újra erjedés és a likőrözés maradékát és véglegesen ledugózzák. Ma főleg tankpezsgőt gyártanak.
Egy kisvállalkozás is dolgozhat a tömegtermelésnél alkalmazott technológiával DE! egy határt soha nem lenne szabad átlépni - átlépik...
De a legnagyobb probléma jelenleg az elszegényedés azaz se az élelmiszer előállításához se annak megvásárlásához nincs pénz és ezt a bank pénze sem oldja meg, de ez már egy másik történet...
Öszintén köszönöm udvarias válaszodat és nagyon örültem annak, hogy megértetted teljességgel távol áll tőlem a "kekeckedés". Nekem azért vesszőparipám az ellenőrzés, mivel élelmiszeranalitikai gyakorlatom alapján rengetek trükközéssel találkoztam.
----------------
Gondoljuk végig egy élelmiszer termelő családi vállalkozástól csak akkor várhatunk komolyabb eredményt, hasznot ha intenzifikáljuk a tevékenységet - növeljük a kibocsátást. Ennek lehetséges módozatai a létszám emelés, technológiai eszközfejlesztés és a gyártástechnológi megváltoztatása. Magyarul lehet, hogy a példádban levő csirke továbbra is szabadon kapirgál a haverjaival, de olyan dolgokat etetnek vele amitől már abszolút nem egészséges a husa. Egy vörösbor a bodzától is lehet vörös, a piros paprika örlésekkor ha olajos diót adunk hozzá akkor a csumája, a szára is piros lesz mivel a paprika szinezék anyaga vízben nem DE olajban zsírban jól oldódván sok minden befesthető. A gomba sütőben hamar megszárad DE az íze...
Tisztelt LACÓ! Hála az égnek, elég régóta vitatjuk meg a dolgokat itt, ezen fórum keretei között, többedmagunkkal. Véleményedet tiszteletben tartván,egyet is értek vele.Én is úgy gondolom,az élelmiszer nem játék.Teljesen mindegy, hogy kicsiben vagy nagyban nézzük.Az egészség a legdrágább dolog a világon,egy ember életében, én úgy gondolom.Nos, hadd legyen azért egy ici-pici megjegyzésem.Melyik csirke az egészségesebb: az, amelyiket x idő alatt felpumpálnak egy sötét termelőfarmon,ahol sose látott napfényt életében és a saját súlyát se bírja el...Vagy egy kapirgálós,zölddel és kukorica takarmányon,világosban élő?Igaz,utóbbihoz kétszer annyi idő kell,hogy vágásérett legyen. Arra is gondoltam,hogy az agyon gyomirtózott(vegyszerrel kezelt) növények helyett nem jobb- e esetleg a kapálás.Akár a legminimálisabb gépesítés mellett,hogy munka is jusson az embereknek. Aztán a végén jöhet a széleskörű szigorú minőség ellenőrzés,meg amit kívánsz.A projektek mérete lehet kis avagy nagy, felőlem :-)