"Világos és határozott választ kell adni"
2011. április 27., 15:55
Sokan a hatóságokéhoz hasonló egyenruhában azt a látszatot keltik, hogy közbiztonság megteremtését célzó tevékenységet végeznek, pedig arra nincs felhatalmazásuk - hangsúlyozta Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján a parlamentben a szerdai kormányülés után. Hozzáfűzte: az "egyenruhás bűnözés" jelenségére az államnak világos és határozott választ kell adnia.

Új bűnözési forma jelent meg hazánkban, ez az "egyenruhás bűnözés": sokan a hatóságokéhoz hasonló egyenruhában azt a látszatot keltik, hogy közbiztonság megteremtését célzó tevékenységet végeznek, pedig arra nincs felhatalmazásuk - jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: az embereket meg kell védeni, a magyar államnak erre világos és egyértelmű választ kell adnia, ezért Orbán Viktor miniszterelnök a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására tett javaslatot.

Eszerint kettő, illetve három év börtön szabható ki az "egyenruhás bűnözőkre". Két év börtönnel sújtható az, aki a közbiztonság megteremtését célzó tevékenység látszatát kelti, ezzel másokban félelmet keltve; három év börtönbüntetés járhat annak, aki a közösséggel szemben fenyegető akciót szervez, vagy abban részt vesz.

A miniszterelnök szóvivője emlékeztetett: "az első pofont már a múlt hét pénteki rendeletmódosítással megkapták a félkatonai szervezetek". Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a kormányrendeletet, mely szerint, ha valaki polgárőrnek adja ki magát, vagy "polgárőr-tevékenységnek látszó tevékenységet végez a rendőrséggel való egyeztetés nélkül", akkor az szabálysértésnek minősül, a rendőrség fellép, eljárást folytat le, szankcionál, és százezer forintig terjedő bírság is kiszabható.

A miniszterelnök azt kéri, hogy javaslatát minél rövidebb időn belül tárgyalja a Parlament, ebben számít a Fidesz frakcióvezetőjének segítségére - szögezte le Szijjártó. Hozzátette: a javaslat tárgyalásakor ki fog derülni, hogy az ellenzéki pártok a rendbontók vagy a törvényesség oldalán állnak.

A rendőrség mindenkivel szemben megteszi a szükséges intézkedéseket, aki részt vett az éjszakai gyöngyöspatai verekedésben - közölte a miniszterelnök szóvivője a belügyminiszter szavait tolmácsolva.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az LMP szerint az ünnepek alatt azért kellett elutaztatni a romákat Gyöngyöspatáról, mert életveszélyben voltak, a szóvivő úgy válaszolt: ha az LMP-sek ilyet mondanak, akkor hazudnak. "Mindenki provokál, aki arról beszél, hogy evakuálásról volt szó, hiszen maga a Vöröskereszt tette világossá, hogy egy korábban szervezett üdülésre azon a napon utaztak el családok a településről, amikor ezek a híresztelések megjelentek."

(fidesz.hu)