Orbán: Senkinek sem vagyunk kiszolgáltatva
2012. október 1., 09:39
A miniszterelnök a szegedma.hu-nak adott exkluzív interjúban azt mondta: IMF-hitel nélkül is képesek leszünk kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban. A kormány nem ír alá olyan, az emberek számára kedvezőtlen megállapodást, mint az MSZP 2008-ban. Orbán Viktor szerint az ELI lézerközpont megvalósítása Magyarország érdeke, ezért tisztán akar látni, miért lassult le a folyamat.

- Számadásról és új nemzetpolitikáról beszélt miniszterelnök úr Ópusztaszeren a nemzeti összetartozás emlékművének avatásán. Korábban is számtalanszor elhangzott már, hogy a kormány stratégiai célja az erkölcsi értékrend megváltoztatása, a magyarságtudat erősítése. Hogy érzi, milyen eredményeket sikerült elérni ezen a téren az elmúlt két esztendőben?

- Vannak olyan dolgok, melyek könnyebben számszerűsíthetők, mások viszont sokkal nehezebben mérhetők. A kormánynak döntéseket kell hoznia a munkahelyek megvédése, új munkahelyek teremtése érdekében, hogy az emberek ne segélyből éljenek, hanem munkából, vagy éppen ki kell menteni a családokat a devizahitelezés csapdájából. Ezeken a területeken meg tudjuk mondani, honnan hová jutottunk el. Miközben Európa csaknem minden országában csökken a munkában állók száma, örömmel látjuk, hogy nálunk két év alatt több mint százezerrel nőtt. Kétszázezer olyan ember van, aki korábban segélyből élt, most pedig Start-munkából tartja fenn magát és családját. Tudjuk továbbá azt is, hogy míg korábban az európai uniós források lassan áramlottak ki a gazdaságba, addig mára sikerült felgyorsítani ezt a folyamatot. Sikerült a korábban fojtogató államadósságot a GDP-hez mért több mint 80 százalékról 77 százalék alá csökkentenünk. A kórházak adósságállományát is rendeztük, ez már csak kisebb mértékben termelődik újra.

Míg azonban ezek mérhető adatok, addig az ország erkölcsi állapotára csak közvetett ráhatása van a kormánynak. Ha meghirdetjük, hogy munkából jobban meg lehet élni, mint segélyből, az nyilván befolyásolja a gondolkodást, de ez végső soron az embereken múlik. Természetesen az sem megy el az emberek füle mellett, ha azt mondjuk, igenis törődni kell a nemzeti összetartozással, ám alapvetően a magyarokon múlik, milyen az ország erkölcsi tartása. Én jó reménységgel figyelem a magyarokat, hogy megerősödjenek lélekben, akaratban, jó szándékban, és egyre derűsebb, kiszámíthatóbb, emberségesebb legyen az élet hazánkban.

A miniszterelnökkel készült teljes interjút a szegedma.hu-n olvashatják.

(szegedma.hu)